Iohannis le-a spus din nou PSD-iștilor să treacă la muncă și să o lase mai moale cu circul, primarul Capitalei nu se luptă doar cu opoziția din Consiliu, ci și cu "știrile false", iar Șova s-a despărțit de Transporturi.

O nouă zi, a treia la rând, o nouă palmă pe care președintele i-o dă PSD-ului. Cu zâmbetul pe buze, Iohannis a anunțat că degeaba PSD a făcut rocadă între miniștri și ministere, că oricum până după 1 Decembrie nu se întâmplă nimic. Altfel spus, acesta le-a transmis guvernanților să stea liniștiți că va lua el o decizie, dar nu înainte de Centenar, și că românii n-au nevoie chiar în prag de sărbătoare de circ.

Cu același zâmbet ironic, Iohannis a spus că cea mai mare realizare în ultimii 100 de ani a fost prima, adică Mare Unire. Tot de Centenar, Firea se luptă cu știrile false care spun, potrivit ei, că Primăria aruncă iar cu bani în Catedrală. Chiar se aruncă cu bani înspre Catedrală, bani de la sănătate, în timp ce spitalele din București stau îngropate în bacterii, mizerie și lipsă de personal. 

O lovitură și mai cruntă a venit joi seară de la Curtea de Apel București. Instanța a decis că toate cele 22 de Companii Municipale ale Gabrielei Firea, care au înghițit miliarde de lei într-un an de zile, dar care n-au produs nimic, trebuie desființate.

Ziua și demisiile, cam așa s-ar putea numi guvernarea PSD din ultima săptămână. Ministrul Lucian Șova a spus adio portofoliului de la Transporturi, dar nu înainte de a arunca cu noroi. Chestionat aproape mereu de jurnaliști cât era în funcție cu privire la Magistrala 5 de metrou, el spunea că totul este roz, metroul e aproape gata, e vorba de luni până când scârțâitul roților de tren se va auzi sub pământ. Ei bine, a demisionat și a anunțat că, de fapt, s-au făcut fraude masive la construcția magistralei, iar corpul său de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF.

La o zi după ce s-a văzut cu Tăriceanu, Guy Verhofstadt, șeful grupului liberalilor din Parlamentul European, spune că partenerul de Coaliție a lui Dragnea l-a asigurat că modificările legilor vor fi validate de Comisia de la Veneția. Tăriceanu o vrea să facă acest lucru, dar rămâne de văzut dacă Liviu Dragnea este de aceeași părere.

CSM s-a mișcat repede și l-a lovit pe Tudorel Toader exact unde îl doare: la lege. Practic, CSM a motivat avizul negativ dat pentru propunerea de revocare din funcție a lui Lazăr, afirmând că raportul întocmit de ministrul Justiției nu este legal și nu respectă nici recomandările Comisiei de la Veneția, nici recomandările MCV.

Adio, dar rămân cu tine! Cam așa s-ar traduce Brexit-ul, după ce Marea Britanie și UE au convenit asupra unei declarații politice privind relația post-Brexit. Declarația are 26 de pagini și seamănă mai mult cu o intenție de a intra în UE, nu cu una prin care se stabilesc relațiile de după. Dar cum britanicii au votat pentru părăsirea Blocului, iar apoi au spus că, dacă s-ar putea, ar vota din nou, dar pentru a rămâne în UE, declarația aceasta nu mai surprinde pe nimeni.

Joi, la București, EURACTIV a organizat un workshop privind contribuția fondurilor UE la creșterea competitivității fermierilor români și rolul tot mai important al tehnologiei în agricultură. Trimisul lui Daea la eveniment, subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii Floricel Dima, i-a îndemnat pe fermieri să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologii de vârf. #AGRI

Recomandare de lectură: The Verge ne spune că cercetătorii de la MIT au creat primul avion care zboară fără a avea vreo parte mobilă.