Războaiele, autoritarismul și instabilitatea îi împing pe mulți să-și părăsească țara. Dar care este impactul acestui val de migrație asupra peisajului socio-economic al Europei și al statelor sale?

Unii cred că migranții sunt costisitori pentru statele europene, care nu sunt în măsură să integreze financiar acești noi sosiți, cu consecințe fiscale pe termen scurt, costuri sociale ridicate și rate scăzute de ocupare a forței de muncă, scrie euronews.com.

Alții, însă, susțin că migranții sunt capabili să contribuie în mod constructiv la beneficiile fiscale, intrând pe piața muncii și contribuind la finanțele publice ale acelor țări care sunt capabile să primească și să se adapteze valului de migrație.

Câte persoane au sosit în Europa?

Potrivit rapoartelor oficiale, aproape 3,5 milioane de persoane au emigrat în UE în 2022. Aproximativ 4,2 milioane de ucraineni în 2023 au primit protecție temporară în statele europene, potrivit Consiliului European.

Sirienii și afganii continuă să fie cele mai mari grupuri de solicitanți de azil din UE, cu aproximativ 100.000 de cereri depuse în 2023, conform Agenției pentru Azil a Uniunii Europene, față de 213.896 în 2022, conform Organizației Internaționale pentru Migrații. Migranți din mai multe țări africane, cum ar fi Algeria și Libia, au fost, de asemenea, raportați că ar fi în căutare de protecție în Europa.

Fiecare țară europeană are o abordare diferită față de această schimbare masivă. După ce migrația netă anuală a atins un record de 745.000 de persoane în 2022, Guvernul britanic a anunțat planuri de reducere a numărului de migranți. Recent, în Franța a avut loc o dezbatere aprinsă cu privire la propunerea de lege care înăsprește regulile pentru migranți. Germania încearcă, de asemenea, să-și revizuiască politica de migrație, după ce a primit cel mai mare număr de cereri de azil în 2023, deși a beneficiat de migranți în sectorul muncii.

A existat o explozie a sosirilor pe mare în Italia, iar țara intenționează să construiască două centre în Albania pentru a găzdui 36.000 de migranți pe an. De asemenea, Spania va trebui să își regândească politicile de migrație, după ce a primit 13.000 de migranți din cauza tulburărilor politice din Africa.

Ce țări au nevoie de mai mulți imigranți?

Odată cu afluxul atâtor imigranți, multe țări europene își reevaluează politica de migrație pentru a ține cont de presiunile politice și de posibilele conflicte din cadrul populațiilor lor. Totuși, când vine vorba de creșterea veniturilor fiscale, majoritatea țărilor europene consideră migranții drept o resursă valoroasă pentru a obține stabilitatea economică.

În cazul Germaniei, de exemplu, lipsa muncitorilor calificați a determinat experții să estimeze că țara va avea nevoie de 1,5 milioane de imigranți în fiecare an pentru a-și menține forța de muncă. Spre deosebire de majoritatea celorlalte state, Germania și-a menținut politicile flexibile pentru a atrage forță de muncă străină.

Care sunt avantajele?

Sosirea imigranților a fost percepută de unii ca o amenințare la adresa coeziunii sociale și a identității naționale. În ultimul deceniu, însă, a avut loc o schimbare de paradigmă la vârf, care acum consideră imigranții drept o resursă pentru piețele naționale de muncă și pentru sistemul de asistență socială.

Includerea imigranților în sectoare precum sănătatea, construcțiile, agricultura și logistica poate duce la obținerea de profituri, reducând tensiunile și dificultățile economice. Imigranții au potențialul de a contribui la finanțele publice sub formă de impozite.

Care sunt provocările?

Potrivit raportului Frontex, 380.000 de persoane au intrat ilegal în Uniunea Europeană în 2023, aflux care a provocat diverse infracțiuni transfrontaliere, precum folosirea de documente false, traficul de ființe umane li contrabanda de mărfuri ilegale și arme.

Programele de integrare a migranților, precum programele de orientare culturală și sesiunile de pregătire lingvistică, pot împovăra bugetele de stat, deoarece costurile sunt suportate inițial de țara gazdă.

Creșterea migrației poate duce la o cerere mare de locuințe în sectorul construcțiilor, ceea ce duce la creșterea prețurilor proprietăților și a chiriilor. Acest raport cauză-efect nu numai că va afecta viețile migranților, ci va avea repercusiuni grave și asupra rezidenților locali.

De asemenea, trebuie amintit, însă, că toate statele membre ale UE se caracterizează printr-un grad ridicat de beneficii economice, stat de drept și stabilitate politică. Dimpotrivă, populațiile altor țări ale lumii trebuie să facă față unui anumit grad de autoritarism și instabilitate, ceea ce le determină să aleagă migrația.

Aceste dezechilibre explică de ce Europa este și va continua să fie o destinație principală pentru migranți, chiar și în vremuri de creștere economică moderată.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA