Centrul European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre (ECCC) a fost deschis oficial marți, fiind prima entitate europeană cu sediul pe teritoriul țării noastre.

Sediul ECCC este găzduit într-o clădire a Universității Politehnice București, Cladirea CAMPUS, situată pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 6, în apropierea centrelor de cercetare, formare și inovare în domeniul securității cibernetice.

Centrul Cyber va avea aproximativ 60 de angajați. Dintre aceștia, 14 lucrează deja de marți, iar până la finele anului vor fi angajați alți 40, potrivit prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că sediul centrului nu este gata încă în totalitate, dar în curând va fi "sediul permanent" și doar anumite componente vor funcționa începând de marți. Acesta este și motivul pentru care presa nu a avut acces în tot Centrul, ci doar într-un spațiu amenajat unde oficialii au ținut discursuri.

Ciucă a mai adăugat că lansarea Centrului Cyber reprezintă "semnalul clar UE este prezentă instituțional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea țării noastre în calitate de stat membru și contribuția pe care țara noastră o aduce la realizarea construcției europene".

Premierul român a vorbit și de utilitatea Centrului în contextul în care atacurile hibride și a provocărilor cibernetice la adresa Europei s-au accentuat în ultimii ani.

La rândul său, rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, a declarat, la inaugurarea Centrului Cyber, că deschiderea acestuia la București este o provocare.

"Este o bucurie să găzduim acest centru. (...) Suntem convinși că acesta, adus în mijlocul campusului (universitar - n.r.) care găzduiește peste 3.000 de studenți și peste 30.000 de angajați ai Universității va concentra eforturile din întreaga lume unviersitară românească în sprijinul Agenției Europene", a spus Costoiu.

Roberto Viola, directorul general DG CONNECT din cadrul Comisiei Europene, a transmis că Președinția României la Consiliul UE a crezut în primul rând în acest proiect și a prezentat propunerea CE, realizând demersurile ca proiectul să fie înființat.

"Bucureștiul a câștigat competiția în fața altor cinci capitale datorită unui sistem vibrant de cercetători și datorită competențelor pe care le are în domeniul securității cibernetice", a explicat el.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat și el că "astrele s-au aliniat" ca sediul Centrului Cyber să fie într-un campus prestigios, iar România trăiește astăzi "o zi istorică" în transformarea digitală.

Autoritățile române spun că deschiderea Centrului Cyber și a rețelei de centre naționale va conduce la stimularea unui sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în domeniul securității cibernetice, în complementaritate cu structurile deja existente.

De asemenea, se vrea construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a rețelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea rețelelor, securitatea programelor informatice și a aplicațiilor sau aspectele umane și societale ale securității și ale protecției vieții private.

Noul organism, cu sediul la București, va canaliza în special finanțarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală.

Obiectivul acestei instituții, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor.

Mandatul ECCC va fi diferit de cel al agenției europene pentru securitate cibernetică, ENISA, dar confuzii for exista, probabil, în special la începutul co-existenței celor două. ENISA are birouri în Heraklion (Creta) și Atena. 


România a prezentat Bucureștiul ca fiind complet pregătit pentru a găzdui Centrul, iar printre argumentele prezentate au fost:

- instituții pregătite să sprijine stabilirea sediului la București (CERT-RO, STS, Primăria București, SPP). CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) a creat un „Cyber VIP protection program” pentru viitorul staff al centrului;

- Bucureștiul era una dintre puținele capitale europene care încă nu găzduia sediul unei agenții comunitare;

- viteza peste medie a conexiunilor broadband din București;

- scutirea de diverse impozite și taxe a Centrului și a angajaților acestuia (TVA, venituri, importuri).

Comisia Europeană alocă aproape 50 de miliarde de euro statelor membre pentru securitate cibernetică, în perioada 2021-2027.

Salariile pentru IT-iștii de la Centrul Cyber din București pleacă de la de euro pentru juniori și pot ajunge la zeci de mii de euro. Aici urmează să fie formați specialiști IT pentru întreagă Uniune Europeană.