Președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și alți oficiali au participat luni la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC).

La eveniment a mai participat și adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană, dar și oficiali europeni.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că inițiativa României a fost făcută cu "energie și eficiență" și are încredere că proiectul, susținut de UE și NATO, va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual.

Iohannis a mai precizat că zilnic observăm că "provocările și amenințările, inclusiv din registrul neconvențional, la adresa statelor și societăților care fac parte din comunitatea europeană și euroatlantică de valori se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut".

"Din ce în ce mai des, situații noi și extrem de complexe ne demonstrează că efortul de consolidare a rezilienței față de provocări și amenințări eterogene, sofisticate și numeroase trebuie să implice niveluri multiple ale administrației și societății. Trebuie remarcat că democrațiile sunt vizate în special de astfel de amenințări, dar trebuie în același timp spus și că, pe termen lung, democrațiile sunt și cel mai bine echipate pentru a le răspunde", a declarat acesta.

Totdată, președintele a spus că pandemia a evidențiat și mai pregnant realitatea că reziliența trebuie să fie un obiectiv central al demersurilor noastre, la nivel național, dar și în cadrul organizațiilor internaționale din care facem parte.

El a mai ținut să precizeze că România demonstrează din nou că își îndeplinește angajamentele și că nu mai este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate.

"Am acționat mereu pentru asigurarea securității europene și euroatlantice. Vom continua la fel de angajant și constructiv și pe viitor", a conchis Klaus Iohannis.

+++

Guvernul a adoptat pe 19 mai o hotărâre privind organizarea și funcționarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, precum și pentru completarea HG nr. 16/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe, notează Agerpres.

"Prin crearea și operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, România își aduce contribuția la susținerea eforturilor de la nivelul NATO și UE privind consolidarea rezilienței, iar țara noastră are potențialul de a deveni un pol de excelență și un furnizor de expertiză în acest domeniu pentru NATO și UE, statele membre ale acestor organizații, respectiv pentru partenerii acestora. Conceptul de reziliență este deosebit de important atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană, fiind o componentă importantă a domeniului securității, precum și un factor important în protejarea democrației. Pentru România asigurarea rezilienței strategice, atât la nivel statal, cât și la nivel societal, reprezintă o prioritate la nivel național și în cadrul european și aliat", a declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

Sursa citată precizează că inițiativa României privind înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) a survenit în contextul în care evaluările naționale, dar și ale NATO și UE relevă necesitatea intensificării eforturilor comune pentru gestionarea eficientă a unui spectru tot mai amplu de provocări.

"E-ARC va promova obiectivele României, NATO și ale UE în domeniul rezilienței și va facilita un răspuns cuprinzător la nivel guvernamental (whole-of-government) și al societății (whole-of-society) pentru amenințările complexe care caracterizează mediul de securitate actual", se arată în comunicat.

Concret, conform MAE, E-ARC va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ce privește reziliența și va permite dezvoltarea de programe și inițiative în domeniu, axate pe trei piloni: combaterea și reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici; cooperarea practică în cercetare, educație, pregătire profesională și exerciții comune.

Pentru început, se spune în comunicat, E-ARC va funcționa ca instituție publică națională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizații care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acțiunilor și valorificarea bunelor practici în materie."În cadrul Centrului cu sediul la București urmează să-și desfășoare activitatea cercetători și experți români și străini, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniu. E-ARC va coopera, în mod activ, atât cu instituții publice, cât și cu mediul privat, cu cel universitar și cu societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind reziliența la nivelul societății", conform aceleiași surse.

MAE menționează că în prima etapă de activitate E-ARC urmează să operaționalizeze o serie de grupuri de lucru pe următoarele teme: reziliența societală; reziliența în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive; reziliența sistemelor de comunicații și a noilor ecosisteme tehnologice; reziliența la crize și urgențe complexe; reziliența asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale; reziliența infrastructurii de transporturi; reziliența statelor din vecinătatea NATO și UE la influențele antioccidentale ale actorilor statali și nonstatali.