Polonia și China tocmai au lansat prima legătură feroviară ciclică, care consolidează atât comerțul dintre cele două țări cât și cel între China și Uniunea Europeană, potrivit euronews.com.

Produsele nou sosite la Varșovia vor fi descărcate și distribuite pe piața locală poloneză, dar și în alte țări europene, în conformitate cu proiectul Drumul Mătăsii, la care chinezii lucrează de peste un deceniu.

Reechilibrarea comerțului dintre China și Polonia

„În momentul de față sunt transportate în principal aparate de uz casnic, aparate de aer condiționat, tot felul de echipamente mici, dar mai târziu vor fi aduse în China și produse poloneze”, a declarat Magdalena Rybicka, directorul Institutului de Studii Asiatice la Academia de Finanțe și economie Vistula.

„Ținând cont de faptul că au fost semnate noi acorduri comerciale legate de transportul găinilor, acesta este un element economic important pentru Polonia, dar și pentru Uniunea Europeană, deoarece înseamnă că întărim cooperarea comercială cu chinezii în ce privește echilibrarea volumului comerțului extrem de dezechilibrat între Polonia și China, chinezii fiind a doua țară pentru noi în ce privește cooperarea economică comercială, în timp ce pentru chinezi, în acest moment, suntem o țară nesemnificativă, care exportă puțin în China, dar vinde mai mult” a adăugat Rybicka. „În același timp, Polonia este un element important pentru Uniunea Europeană în legătură cu Drumul Mătăsii”.

Crearea legăturii feroviare ciclice este atât un semnal pentru creșterea importurilor din China, dar și o speranță pentru creșterea exporturilor către acea țară - o speranță exprimată nu numai de Polonia, ci și de alte țări europene, de exemplu în domeniul autoturismelor electrice. 

China vrea să-și dezvolte companiile pe piața europeană

„Uitându-ne la Euro 2024, observăm că multe companii care sunt sponsori ai acestui eveniment sunt companii chineze. Acest lucru ne arată că companiile chineze intenționează să se dezvolte pe piața europeană și, cu siguranță, Polonia nu va fi centrul acestui proces, cred că vor exista și alte țări care vor încerca să atragă investiții din China, în special Ungaria, dar cred că și Italia, sau Spania. Polonia este doar o parte a acestui proces, iar dacă ne aflăm între Germania și China, cred că este o oportunitate bună de a face afaceri”, a comentat Radosław Pyffel, expert în politica internațională a Chinei și Asiei.

În ciuda controverselor din jurul relațiilor cu China, inclusiv a legăturilor strânse cu Rusia, comerțul se intensifică. Cu toate acestea, tensiunile Poloniei cu Belarus s-ar putea dovedi a fi o problemă. În cazul în care criza migrației va continua să crească, guvernul polonez nu exclude închiderea completă a granițelor cu vecinul său estic.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA