Cea de-a 33-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film (EFA) a început marți, documentarul ”Acasă, my home” de Radu Ciorniciuc aflându-se printre cele 18 pelicule nominalizate.

În total, cele 18 titluri însumează nu mai puțin de 30 de nominalizări, iar șase dintre acestea vor concura pentru premiul ”Cel mai bun film european”.

Druk – Încă un rând al regizorului Thomas Vinterberg, Martin Eden al lui Pietro Marcello și Corpus Christi al lui Jan Komasa conduc clasamentul cu câte patru nominalizări fiecare, dintre care principalele categorii sunt: cel mai bun film cel mai bun regizor, cel mai bun actor și cel mai bun scenarist europeni.

La începutul lunii februarie, ”Acasă, my home” a câștigat la Sundance, cel mai important festival de film independent din SUA, premiul pentru cea mai bună imagine în secțiunea World Cinema Documentary, împărțit între regizorul Radu Ciorniciuc și directorul de imagine Mircea Topoleanu, relatează HotNews.ro.

Apoi a luat premii la Sarajevo, Cracovia, Munchen și Salonic. Premiera națională a avut loc la TIFF, unde a câștigat ”cel mai bun lungmetraj”. 

 

  • Interviu HotNews.ro - Radu Ciorniciuc, regizorul documentarului „Acasă, My Home”: „Fiecare film e o picătură care nu lasă abuzul să se manifeste și mai violent”

 

Cele 18 filme au fost sprijinite prin programul Europa creativă MEDIA.

În total, UE a investit peste trei milioane de euro prin programul Europa Creativă MEDIA pentru a sprijini dezvoltarea, promovarea și distribuția acestor 18 filme.

Pe lângă premiile la categoriile principale, ceremonia va include și anunțarea celor trei finaliști ai noului LUX — Premiul european de film al publicului.

Acestei inițiative, care a aparținut inițial exclusiv Parlamentului European în parteneriat cu Comisia și cu Europa Cinemas, i s-a alăturat recent și Academia Europeană de Film, iar inițiativa include acum și votul publicului, astfel încât un public european mai larg să descopere un număr mai mare de filme europene.

Marea gală virtuală a EFA 2020 va avea loc sâmbătă, 12 decembrie, și se va difuza în direct pe site-ul EFA.