Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns vineri la un acord privind bugetului Uniunii pentru anul viitor, în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, convenit preliminar la începutul acestui an.

Pentru ca acordul să fie formalizat, e nevoie mai întâi ca următorul cadru financiar multianual 2021-2027 să fie adoptat. În prezent, bugetul multianual și planul de redresare post-COVID sunt blocate din cauza Poloniei și Ungariei, care se opun condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. 

Polonia dă semne că e gata să renunțe la veto, în schimbul unei declarații, dar premierul ungar Viktor Orban își menține poziția.

”Acesta este un rezultat bun bazat pe acordul la care s-a ajuns în ceea ce privește următorul cadru financiar multianual. Mă bucur că acest acord a fost obținut într-un timp record, datorită cooperării excelente dintre instituțiile UE. Acest lucru arată că Europa se poate uni în perioade de criză. Cu toate acestea, bugetul pentru 2021 nu poate intra în vigoare decât după deblocarea bugetului multianual al UE și a pachetului de redresare. Fără aceasta, ne așteaptă o reducere drastică a finanțării UE de la începutul anului viitor”, a declarat Michael Clauß, Reprezentantul permanent al Germaniei pe lângă UE.

Conform acordului încheiat astăzi, angajamentele se ridică la 164,2 miliarde de euro, iar plățile la 166,1 miliarde de euro.

Perioada de conciliere bugetară prevăzută în tratate se încheie la 7 decembrie 2020. Dacă Parlamentul și Consiliul nu vor semna un text comun în cadrul comitetului de conciliere până la această dată, Comisia Europeană va trebui să prezinte un nou proiect de buget.

Dacă bugetul pe anul viitor nu va fi adoptat până la 1 ianuarie 2021, se va aplica sistemul de doisprezecimi provizorii. Acest lucru va restricționa considerabil posibilitățile de finanțare a politicilor și programelor UE de la începutul anului viitor.

Asta înseamnă că Parlamentul European și Consiliul pot conveni lunar să cheltuiască cel mult o doisprezecime din sumele aferente anului anterior.