Acord controversat privind refugiații: Italia aduce primii migranți într-un centru din Albania
Primul vas al marinei italiene care transportă migranți a sosit în Albania. Autoritățile au declarat că vasul care transporta 16 refugiați din Bangladesh și Egipt a ajuns în portul Shengjin, la Marea Adriatică.
Aceștia sunt cazați într-un centru de primire care a fost pus în funcțiune săptămâna trecută, relatează Deutschlandfunk.
Planul este ca oficialii italieni să examineze cererile de azil în Albania și, dacă este cazul, să dispună returnarea acestora în țările lor de origine.
În viitor, până la 3.000 de migranți vor fi cazați în două centre făcute din containere din Albania.
Primul centru se află în orașul portuar Shengjin, din nordul Albaniei, unde urmează să fie înregistrați migranții. Ei vor aștepta apoi decizia privind cererea de azil într-o a doua unitate dintr-o fostă bază militară din Gjader, la aproximativ 20 de kilometri distanță.
Premiera Italiei Giorgia Meloni și prim-ministrul Albaniei Edi Rama au încheiat un acord în urmă cu aproape un an.
Activiștii pentru drepturile omului resping acțiunile guvernului de la Roma și pun la îndoială legalitatea procedurii.
"Meloni a reușit să obțină o lovitură de imagine cu acordul ei cu Albania”, spune cercetătorul în probleme de migrație Gerald Knaus, citat de publicația Die Welt. Există totuși o problemă: "Dacă migranții respinși nu vor să se întoarcă în patria lor, în final ar ajunge tot în Italia".
După ce a privit cu prudență acordul, acum Uniunea Europeană îl vede ca pe un posibil model, în contextul necesității de a-și consolida frontierele externe.
"Ar trebui să continuăm să explorăm posibile căi de urmat în ceea ce privește ideea dezvoltării centrelor de repatriere în afara UE, în special în vederea unei noi propuneri legislative privind repatrierile. Odată cu începerea operațiunilor prevăzute de protocolul Italia-Albania, vom putea trage și lecții practice", a scris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în scrisoarea trimisă liderilor UE în vederea Consiliului European din 17-18 octombrie.
Pentru Germania, un astfel de model nu este o opțiune, a declarat marți politicianul CDU Thorsten Frei. "După părerea mea, țările din Balcanii de Vest nu sunt potrivite pentru implementarea unui model de țară terță sigură".
CDU este în favoarea unor proceduri mai stricte privind azilul, dar Frei a criticat dur Albania și, mai ales, Italia.
Potrivit acordului, Italia este responsabilă în mod oficial pentru returnarea în țările lor de origine a solicitanților de azil respinși din Albania.
"Albaniei nu îi va păsa de acest lucru, iar Albania va deschide pur și simplu porțile acestor oameni", a spus el: "Iar Italia nu va depune niciun efort pentru a se asigura că se întorc în țările lor de origine”.
Solicitanții de azil respinși nu vor călători peste Marea Adriatică până în Italia, "ci mai degrabă vor veni în Germania pe ruta Balcanilor de Vest", a mai spus Frei, citat de Die Welt.
Un reporter al publicației Der Spiegel susține că centrele seamănă cu celulele din închisoare, astfel că le-a numit "un mini-Guantanamo".
Comentarii