Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns la un acord în ceea ce privește condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, anunță Comisia Control bugetar (CONT) a PE.

”We have a deal!”, a anunțat joi dimineața pe Twitter Comisia de Control bugetar. 

”Am ajuns la un acord istoric pentru Uniunea Europeană. Am reușit să asigurăm o legătură între utilizarea fondurilor UE și respectarea statului de drept în statele membre. Scopul nostru a fost un mecanism eficient și a fost atins”, a precizat Petri Sarvamaa, vice-coordonator al CONT.

Statele membre ale UE care nu respectă statul de drept vor risca să piardă accesul la fondurile UE, în temeiul unui acord provizoriu încheiat joi de negociatorii Parlamentului și ai Consiliului.

Aceste reglementări se vor aplica de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte, precum libertatea, democrația, egalitatea și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților.

”Credem cu tărie că este inacceptabil ca unele state UE să continue să folosească banii plătitorilor de taxe din UE pentru a-și impune propriul model iliberal și pentru a submina drepturi fundamentale ale cetățenilor europeni. Azi am făcut un mare pas abordarea acestei probleme. Uniunea Europeană nu este un bancomat, este o uniune de valori și de drepturi fundamentale, care trebuie apărată. Europa este în primul rând o Uniune de valori. Mecanismul statului de drept va clarifica acest lucru”, a declarat Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, într-un comunicat de presă.

”Pentru prima dată, am stabilit un mecanism care permite UE să oprească finanțarea guvernelor care nu respectă valorile noastre, precum statul de drept ”, a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda) după încheierea negocierilor.

”Pentru noi a fost crucial ca beneficiarii finali să nu fie pedepsiți pentru neregulile guvernelor lor și să primească în continuare fondurile care le-au fost promise și pe care se bazează, chiar și după declanșarea mecanismului de condiționalitate. Putem spune cu mândrie că am obținut un sistem puternic care să le garanteze protecția”, a declarat co-raportoarea Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania)

Sarvamaa a mai precizat că nu s-au făcut compromisuri cu privire la valorile europene și că orice încălcare a statului de drept va fi acoperită de acest mecanism.

RULO (Ep. 1): Olimpiada nedreaptă

Mai mult pe EurActiv »