Parlamentul European a votat Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), instrumentul-cheie al planului UE pentru ieșirea din criza economică generată de pandemia de COVID-19.

Mecanismul propus de Comisia Europeană, în valoare de 672,5 miliarde de euro, va pune la dispoziție împrumuturi și granturi pentru a sprijini reformele și investițiile întreprinse de statele membre.

MRR a primit 582 de voturi pentru, 40 împotrivă, iar 69 de eurodeputați s-au abținut, a anunțat miercuri dimineață, pe Twitter, Siegfried Mureșan (PNL/PPE).



MRR se concentrează pe șase piloni: tranziția către o economie verde, transformarea digitală, locuri de muncă și creștere inteligente, sustenabile și favorabile incluziunii, coeziunea socială și teritorială, sănătate și reziliență și politici pentru generația următoare, copii și tineret, inclusiv învățământ și competențe.

Banii se vor distribui în baza unor reguli foarte clare, dar există o marjă de flexibilitate acordată statelor membre pentru a hotărî cum utilizează fondurile, a explicat Siegfried Mureșan, unul dintre cei trei negociatori ai Parlamentului European pentru acest mecanism. „37% din banii disponibili la nivel european vor trebui folosiți pentru înverzire și 20% pentru digitalizare, însă nu impunem nicio altă cotă pentru celelalte direcții, pentru că nevoile statelor membre sunt diferite”, a spus marți Mureșan, în plenul Parlamentului European.

Statele membre vor trebui să facă o analiză cu privire la riscurile pe care investițiile din acest mecanism le pot avea asupra securității cibernetice a Uniunii Europene, a mai declarat europarlamentarul PNL. „Am vrut să fim siguri că nu vor fi finanțate proiecte care pun în pericol securitatea cibernetică europeană”, a spus el.

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului au ajuns la un acord privind Mecanismul încă din decembrie, dar, pentru a intra în vigoare, pachetul legislativ trebuie aprobat formal de cele două instituții. Eurodeputații votează în această seară, iar rezultatul votului va fi comunicat miercuri dimineață.

MRR este cea mai importantă verigă a NextGenerationEU, planul UE de redresare economică post-pandemie. România ar urma să primească peste 30 de miliarde de euro din acest mecanism.