Consiliul a adoptat astăzi măsuri de asistență suplimentare în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) pentru a sprijini în continuare capabilitățile și reziliența forțelor armate ucrainene.

Această a șasea tranșă e în valoare de 500 de milioane de euro, iar contribuția UE în cadrul IEP pentru Ucraina va totaliza acum 3,1 miliarde de euro.

Echipamentele care urmează să fie furnizate prin noul pachet de sprijin corespund priorităților actuale, astfel cum au fost exprimate de guvernul ucrainean.

În acest context, măsurile de asistență constau în 490 de milioane de euro pentru echipamente militare concepute pentru a aplica o forță letală în scopuri defensive, precum și în 10 milioane de euro destinate să acopere furnizarea de echipamente și materiale, cum ar fi echipamente individuale de protecție, truse de prim ajutor și combustibil.

Ambele măsuri de asistență vor permite, de asemenea, furnizarea de servicii de întreținere și de reparare a echipamentelor militare deja donate Ucrainei de către statele membre ale UE în cadrul IEP.

”Mobilizarea unei sume suplimentare de 500 de milioane de euro de către statele membre ale UE este încă o dovadă a faptului că rămânem neclintiți în acordarea de sprijin forțelor armate ucrainene pentru a-și apăra țara împotriva escaladării agresiunii ilegale. Cele mai recente atacuri fără discriminare ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile ucrainene reprezintă o altă dovadă a nerespectării totale de către Rusia a drepturilor omului și a dreptului internațional. UE va continua să sprijine Ucraina atât timp cât situația va dura și atât timp cât va fi nevoie”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.