"Prin acordul privind documentele personale, Belgradul a obținut maximul posibil în acest moment", spune președintele Serbiei. La punctele de trecere de pe linia administrativă niciuna dintre părți nu va mai elibera permise de intrare-ieșire.

Asta înseamnă că la intrarea în Serbia albanezii kosovari nu vor mai primi acel permis, iar Pristina a renunțat să emită permisul de circulație pentru sârbii care intră pe teritoriul Kosovo, relatează publicația sârbă RTS.

Tot ca urmare a acordului, de la 1 septembrie drumurile spre linia administrativă nu vor mai fi blocate, iar Belgradul speră că și negocierile privind înmatricularea vehiculelor se vor încheia cu succes. Rezultatul negocierilor este interpretat de președintele Serbiei, Aleksandar Vucici drept cea mai bună soluție posibilă în acest moment.

Vucici subliniază că acordul la care s-a ajuns a fost verbal și se bazează pe acordul scris din 2011 privind libera circulație. "Am luptat pentru statalitatea Serbiei în Kosovo, pentru ca documentele emise de Serbia să fie valabile în Kosovo, în special pentru sârbii din Kosovo. În acest sens am găsit propria soluție pe care Pristina nu a acceptat-o ușor – sârbii kosovari vor avea documente emise de Republica Serbia. Deci, nimănui nu-i va fi mai greu, tuturor le va fi mai ușor. Nu ne-am schimbat poziția cu nimic, dar cuvintele lui Kurti (premierului Kosovo, Albin Kurti; n.r.) reprezintă o nouă amenințare pentru Serbia", a declarat Vucici, care interpretează drept amenințare recenta declarație a premierului Kosovo, dată la o zi după ajungerea la compromis.

"Tuturor celor care au plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia le-am dat un termen de două luni pentru reînmatricularea vehiculelor cu însemnele Republicii Kosovo (RKS). Procesul durează până la 31 octombrie și am speranța că după această dată nu vom mai vedea în Kosovo vehicule cu plăcuțe de înmatriculare care nu sunt valabile. Nu este o măsură împotriva sârbilor, ci este vorba de respectarea legii", a declarat Kurti.

"Noi vom lupta, vom lua partea poporului nostru. Da, sunt foarte îngrijorat. Eu am spus că imediat după ce rezolvăm o problemă, va veni a doua, a treia, a patra... Cineva dorește să ne atragă într-un conflict, iar noi trebuie să-l evităm", a declarat Vucici.

Și Uniunea Europeană dorește să evite un eventual conflict, fapt demonstrat de declarația șefului diplomației europene, Josep Borrell.

"Serbia a fost de acord să renunțe la permisele eliberate albanezilor kosovari la intrarea pe teritoriul Serbiei, iar Kosovo a acceptat să nu introducă aceste permise celor care posedă documente personale emise de Serbia. Deci, toți vor putea să circule liber între Kosovo și Serbia, utilizând propriile documente. UE a primit garanții din partea premierului Kurti", a declarat Borrell.

În timpul negocierilor, Belgradul a solicitat garanții că acest acord nu modifică statutul de neutralitate al negocierilor, respectiv se menționează explicit că documentele emise de Pristina sunt valabile din motive practice pentru a se permite libera circulație, așa cum prevede acordul din 2011, dar nu se aduce atingere Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate ONU.

"Acest compromis arată clar că prin acceptarea documentelor personale emise de Pristina, noi nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată independența Kosovo", a declarat directorul Departamentului pentru Kosovo al Guvernului Serbiei, Petar Petkovici.

Sursa: RADOR