Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la propunerile Comisiei referitoare la primul regulament privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT) și la cea de a șasea directivă CSB/CFT.

Regulamentul prevede legislație europeană uniformă și modalități de implementare și pedepsire a spălării banilor în toate statele membre ale Uniunii Europene. Pe lângă Regulament, pachetul negociat la nivel european conține și o directivă actualizată, precum și înființarea Agenției Europene pentru combaterea spălării de bani. 

Noile norme stabilesc cerințe la nivelul Uniunii pentru sectorul privat, în vederea asigurării unui nivel consecvent al controalelor în cadrul întregii piețe unice. De asemenea, ele armonizează sarcinile și competențele autorităților naționale de supraveghere și ale unităților de informații financiare (FIU) pentru a permite o cooperare transfrontalieră eficace.

În plus, acest nou cadru oferă competențe sporite registrelor beneficiarilor reali, pentru a se asigura transparența în ceea ce privește persoanele care dețin sau controlează persoane juridice și fiducii. P

”Spălarea banilor este una dintre cele mai sofisticate infracțiuni. Este un furt public care finanțează teroriștii, traficanții de droguri sau de carne vie și grupurile infracționale organizate. Guvernele au tolerat spălarea banilor decenii întregi, în loc să finanțeze reforme și investiții. Acest nou pachet va alimenta cetățenii cinstiți cu transparență, justiție și echitate. Totuși România a avut șansa egală cu celelalte state UE să candideze pentru găzduirea Agenției Europene pentru combaterea spălării banilor, dar ministrul finanțelor, Marcel Boloș, nici nu a trimis la Bruxelles cererea de candidatură. Acesta este un semn mare de întrebare cu privire la ochiul pe care politicienii noștri îl închid în fața spălării de bani”, declară Dragoș Pîslaru, raportor Renew Europe al comisiei de economie a Parlamentului European pentru acest regulament.

"Spălarea de bani înseamnă vieți pierdute, sărăcie, oligarhie și corupție. Este timpul să îi punem capăt odată pentru totdeauna. Și facem pași concreți în această direcție prin prin noul pachet legislativ care crește transparența în mediul public și privat și asigură accesul jurnaliștilor și societății civile la registrele privind beneficiarii reali. Consolidăm astfel cadrul de cooperare transfrontalieră între Unitățile de Informații Financiare, asigurând în același timp monitorizarea bunurilor cu valoare mare, precum iahturile și mașinile de lux", spune Ramona Strugariu, raportoare Renew Europe a comisiei pentru drepturi și libertăți a Parlamentului European pentru regulamentul și directiva pentru combaterea spălării banilor și prevenirii finanțării terorismului.

În ceea ce privește înființarea Agenției europene pentru combaterea spălării banilor prevăzută în acest pachet legislativ, țările candidate pentru găzduirea acesteia vor fi audiate la finalul lunii. Nu mai puțin de 9 state membre s-au înscris în cursă, România nefiind printre acestea.