În Franța, numărul actelor antisemite a crescut anul trecut la 1.676, față de 436 în anul precedent. Crif constată o "explozie" după 7 octombrie, ziua atacurilor Hamas asupra Israelului.

În șase din zece cazuri (57,8%), actele antisemite au fost mai degrabă atacuri asupra persoanelor (violență fizică, cuvinte și gesturi amenințătoare etc.) decât asupra proprietății, iar 12,7% dintre fapte au avut loc în mediul educațional, afirmă Consiliul Reprezentant al Instituțiilor Evreiești din Franța (Crif), care citează în acest raport cifre "înregistrate de Ministerul de Interne și Serviciul pentru Protecția Comunității Evreiești (SPCJ)".

În 40% din cazuri, acțiunile au implicat "cuvinte și gesturi amenințătoare". Iar dacă au fost comise mai ales în sfera privată (32%) și pe drumurile publice (20,4%), 7,5% au fost înregistrate pe internet.

Un punct îngrijorător pentru Crif, 12,7% dintre acte s-au petrecut anul trecut în școli, "dintre care majoritatea la gimnaziu". "Asistăm la o întinerire a autorilor actelor antisemite. Școala nu mai este un sanctuar al Republicii", deplânge Crif. Niciodată nu s-a atins un asemenea nivel, subliniază raportul, ale cărui cifre datează din 2012. De asemenea, Crif indică că cifrele reflectă "doar o parte din realitatea expresiei antisemitismului", deoarece enumeră doar acte "care au făcut obiectul unei plângeri sau al unei semnalări la poliție".

Într-o țară care găzduiește cea mai mare comunitate evreiască din Europa (aproximativ 500.000 de oameni), Crif constată o "explozie" (o creștere cu 1.000% a actelor antisemite) după 7 octombrie. Pe parcursul celor trei luni care au urmat, numărul acestora "l-a egalat pe cel al ultimilor trei ani laolaltă", potrivit acestui raport. Pentru Crif, "vizionarea civililor israelieni masacrați" a fost "un catalizator al izbucnirii actelor antisemite".

Deja în 2012, după atacul asupra unei școli evreiești din Toulouse, unde trei copii și un profesor au fost uciși de delincventul radicalizat Mohamed Merah, s-a observat o creștere cu 200% a actelor antisemite. Creșterea a fost de 300% după atacul jihadist asupra supermarketului Hypercacher din 2015.

În detaliu, 25% dintre actele înregistrate după 7 octombrie au făcut "apologia Hamasului", 33% din cauza jihadismului și 25% au fost "apeluri la crimă", adaugă raportul. Crif precizează că raportul a fost realizat "grație ajutorului oferit de posturile de poliție și de jandarmi, calificat apoi în cadrul discuțiilor lunare cu Ministerul de Interne și SPCJ".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA