Guvernul ungar a cerut miercuri Suediei să-și "schimbe tonul" și să înceteze politica de "denigrare" față de Budapesta, condiții prealabile în opinia sa pentru orice vot privind aderarea Suediei la NATO.

"Există numeroase nemulțumiri de rezolvat înainte de a putea ratifica" intrarea țării nordice în Alianța Nord- Atlantică, a scris miercuri purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs pe site-ul său oficial, notează Le Figaro.

El denunță "o atitudine deschis ostilă" a reprezentanților suedezi, acuzați că aduc regulat critici încălcărilor statului de drept de către prim-ministrul naționalist Viktor Orban și "că-și folosesc influența politică" la Bruxelles "pentru a aduce atingere intereselor ungare". În Uniunea Europeană, Parlamentul ungar a fost ultimul care a aprobat aderarea Finlandei după luni de amânări.

Dar nu a fost fixată nicio dată până acum pentru dosarul suedez, iar prim-ministrul Ulf Kristersson a cerut explicații săptămâna trecută. "Considerăm necesar să se risipească neînțelegerile cu Suedia înainte de a trece la vot", declară Zoltan Kovacs.  

O sarcină complicată, adaugă el, atât sunt de "degradate relațiile bilaterale de ani de zile". În acest scop, o delegație a Fidesz, partidul de la putere, a mers în Suedia la începutul lunii martie. "S-ar spune că guvernului suedez nu-i pasă, pur și simplu", spune oficialul ungar.

"Marjă de manevră redusă"

Dacă adăugăm obiecțiile Turciei, care reproșează Suediei că este un adăpost pentru militanți kurzi acuzați că ar fi "teroriști" și că refuză extrădările, "marja de manevră este redusă, doar dacă Suedia nu-și schimbă cursul și contribuie la pansarea rănilor vechi", continuă el. Doar Ankara și Budapesta mai trebuie să ratifice aderarea Suediei, istoric nealiniată. Ceilalți 28 de membri ai NATO (Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Germania...) au făcut-o deja.

Viktor Orban a spus că este pentru în principiu, dar cultivă legături cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu șeful statului rus, Vladimir Putin. De partea suedeză există temerea că Ungaria se folosește de aderarea la Alianța Nord-Atlantică ca de o monedă de schimb în bătălia cu UE. Miliarde de euro din fonduri destinate Budapestei sunt acum înghețate de Bruxelles în așteptarea reformelor pentru o mai eficientă luptă contra corupției.

Sursa: RADOR