Comisia Europeană dorește să treacă într-o nouă etapă „cât mai curând posibil” în 2025 în lungul proces de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, s-a arătat miercuri, informează La Libre Belgique (Belgia).

În contextul războiului din Ucraina, Bruxelles-ul a lansat oficial negocieri pe 25 iunie menite să permită acestor două țări să devină într-o zi membre ale UE.

Negociatorii trec mai întâi în revistă legile Ucrainei și Moldovei pentru a verifica dacă sunt compatibile cu cele ale UE.

Această etapă pregătitoare, „screening” în jargonul de la Bruxelles, se desfășoară „fără probleme”, a estimat Comisia.

Bruxelles-ul ar dori apoi să intre în partea grea a discuțiilor „cât mai curând posibil” în 2025, prin deschiderea celor 35 de capitole de negociere, de la statul de drept la protecția mediului.

Procesul de aderare se anunță lung și anevoios. O eventuală intrare în UE a Ucrainei, țară de peste 40 de milioane de locuitori și putere agricolă, prezintă numeroase dificultăți, începând cu cea a ajutorului financiar de care ar trebui să beneficieze.

Executivul european așteaptă de la Kiev în special măsuri pentru combaterea corupției și influenței oligarhilor.

„Vom sprijini Ucraina” pe „două fronturi”, a asigurat miercuri șeful diplomației europene, Josep Borrell: războiul împotriva Rusiei și „reformele” ce trebuie făcute pentru a deveni membră a Uniunii Europene.

Un indiciu despre Georgia

În fața presei de la Bruxelles, oficialul european a insistat și asupra situației din Georgia, candidată și ea la intrarea în Uniune.

UE a înghețat procesul de aderare a Georgiei în primăvară, din cauza unei legi controversate privind „influența străină”, inspirată de legislația rusă și acuzată că amuțește societatea civilă.

Și Comisia Europeană solicită o anchetă cu privire la desfășurarea alegerilor legislative de sâmbătă, câștigate de partidul de guvernământ, dar considerate „furate” de opoziția pro-europeană.

„Dacă există voință politică din partea liderilor georgieni, propunem o cale clară pentru reangajarea pe calea Uniunii Europene”, a spus dl Borrell, în timp ce a cerut din nou abrogarea legii influenței străine.

„Pur și simplu nu puteți menține legăturile cu Rusia" și "să sperați că țara voastră va face parte din Uniunea Europeană”, a mai insistat diplomatul.

Spaniolul a mai sugerat ca Serbia, candidată și ea la UE, să se alinieze „mai devreme sau mai târziu” la pozițiile diplomatice europene, altfel aderarea va fi „compromisă”.

Comisarul european pentru extindere, maghiarul Olivér Várhelyi, a făcut un bilanț al altor candidați la aderare, salutând în special progresul Muntenegrului pe calea încheierii negocierilor de aderare.

Sursa: Rador Radio România