Aderarea Ucrainei la UE este o problemă care dezbină societatea în Ungaria

Duminică, în fața a mii de oameni la Budapesta, rivalul premierului ungar Viktor Orban, Peter Magyar, a prezentat rezultatele unei mari consultări, printre mizele puse în joc de aderarea Kievului la Uniunea Europeană (UE), notează AFP (Franța).
Subiectul este foarte sensibil în această țară vecină cu Ucraina în perioada premergătoare alegerilor legislative din primăvara anului 2026.
Inițiativa domnului Magyar, numită „Vocea Națiunii”, a fost lansată pe 24 martie online și pe teren, acesta adresându-se personal alegătorilor „din fiecare colț al țării”, a spus el, adresându-se unei piețe pline de oameni.
Aproximativ 12.000 de voluntari au străbătut satele, uneori fiind victime ale atacurilor violente ale susținătorilor lui Orban, potrivit videoclipurilor distribuite pe scară largă pe internet.
Peste 1,1 milioane de cetățeni din această țară cu 9,6 milioane de oameni au răspuns la un total de 13 întrebări despre impozite, pensii și, de asemenea, despre mai multe subiecte internaționale.
În fața unui guvern care atacă în mod regulat Bruxelles-ul, 98% au susținut apartenența Ungariei la UE, în timp ce 58% s-au declarat în favoarea aderării Ucrainei, pentru care negocierile au fost lansate oficial în iunie 2024.
„Rezultatele arată că problema divizează societatea și, prin urmare, va fi supusă unui referendum obligatoriu din punct de vedere juridic când vom ajunge la putere”, a comentat Magyar, promițând în același timp că Ungaria va deveni din nou „un aliat NATO mândru și de încredere și un membru cu drepturi depline al UE”.
Acest fost înalt funcționar public în vârstă de 44 de ani, care a devenit un critic vocal al guvernului, speră să pună capăt domniei domnului Orban anul viitor, care a aliniat treptat puterile compensatorii de la revenirea sa la conducerea guvernului ungar în 2010.
Partidul Tisza al domnului Magyar reprezintă o provocare fără precedent pentru Fidesz, al cărui avantaj puternic a dispărut conform mai multor sondaje.
Premierul a răspuns înăsprind tonul, în special împotriva Ucrainei, a cărei apartenență la UE ar „distruge” blocul, în opinia lui.
Guvernul intenționează să trimită un buletin de vot săptămâna aceasta în care să le ceară cetățenilor Ungariei s se pronunțe pentru sau împotrivă, o metodă ineficientă din punct de vedere juridic pe care a folosit-o din 2015 pentru a-și legitima pozițiile anti-UE.
În documentul explicativ, el flutură multe amenințări fără nicio dovadă: „pierderea fondurilor europene destinate țării noastre, care ar urma să fie transferate în întregime Ucrainei”, „sosirea masivă a forței de muncă ucrainene ieftine” pe cheltuiala ungurilor sau chiar apariția rețelelor criminale organizate ucrainene și chiar epidemii din cauza lipsei de vaccinare suficientă în Ucraina.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii