Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmigal, a anunțat luni numirea unui nou director în fruntea biroului național anticorupție (NABU), afirmând că Ucraina a pus astfel în practică cele șapte reforme cerute de Uniunea Europeană în negocierilor de aderare.

"Ucraina a îndeplinit de acum cele șapte recomandări ale UE (...) Asta demonstrează hotărârea noastră de a trece la începerea negocierilor de aderare din acest an", a declarat Șmigal într-un comunicat.

Noul director al NABU este Semen Krivonos, 40 de ani, un jurist necunscut marelui public, care conducea până acum o agenție publică de arhitectură și planificare urbană, relatează La Libre Belgique.

Un influent militant anticorupție ucrainean, Vitali Șabunin, a declarat pe Facebook că Krivonos are "zero experiență" în anchete împotriva corupției și că are legături cu Președinția.

Bruxellesul a acordat Kievului statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană în iunie 2022, la patru luni după începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

UE a însoțit menținerea acestui statut de depășirea a șapte etape, printre care întărirea statului de drept, continuarea reformelor în justiție, lupta înpotriva corupției sau punerea în aplicare a unei "legi antioligarhi".

Următoarea etapă a lungului și dificilului drum spre integrarea în Uniune este deschiderea negocierilor de aderare, o decizie care trebuie luată de statele membre în unanimitate după propunerea Comisiei.

Autoritățile ucrainene repetă că vor să înceapă negocierile de aderare din acest an, dar procesul riscă să dureze ani de zile.

Sursa: RADOR