Eurodeputații vor discuta și vor vota propunerea Comisiei privind adeverința electronică verde, în sesiunea plenară din perioada 26-29 aprilie.

După ce Parlamentul European va modifica propunerea legislativă și va finaliza astfel mandatul de negociere, discuțiile cu statele membre pot începe imediat pentru a adopta adeverința electronică verde până în vară.

Consiliul UE și-a adoptat mandatul de negociere la 14 aprilie 2021.

În dezbaterea ce va preceda votul, se așteaptă ca eurodeputații să sublinieze importanța facilitării liberei circulații fără discriminare, prin intermediul unei adeverințe securizate și interoperabile, în format digital sau pe suport de hârtie, care să conțină informații cu privire la situația vaccinării unei persoane, la rezultatele testelor COVID-19 sau la prezența unei infecții anterioare.

De asemenea, este de așteptat ca eurodeputații să solicite teste de depistare accesibile și la prețuri rezonabile, pentru a evita o eventuală discriminare împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate, precum și standarde ridicate de protecție a datelor personale. Alte aspecte care ar putea fi abordate includ situația vaccinurilor care nu au fost aprobate în prezent în UE, lipsa unui consens științific în ceea ce privește imunitatea dobândită, precum și clarificările din partea statelor membre cu privire la utilizarea adeverinței UE la nivel național și durata pentru care regulamentul ar trebui să fie în vigoare.

Dezbaterea și votul privind poziția de negociere a Parlamentului vor avea loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața.

Eurodeputații vor evalua, de asemenea, în cadrul aceleiași dezbateri, accesibilitatea și nivelul prețurilor testelor de depistare. O rezoluție pe această temă va fi supusă la vot joi.