Coridoarele de solidaritate create de UE pentru a facilita exporturile și importurile ucrainene și-au atins capacitatea maximă. Comisia Europeană și instituții financiare partenere anunță o nouă mobilizare de fonduri pentru aceste coridoare.

"Coridoarele solidarității sunt singura linie de supraviețuire a exporturilor și importurilor ucrainene. Se vorbește mult despre transportul de grâne sau produse agricole, dar, dincolo de asta, Ucraina are o mulțime de alte produse de importat și de exportat, de natură energetică, industrială. Ceea ce s-a reușit prin intermediul acestor coridoare ale solidarității este transferul a 30 de milioane de tone de diverse produse de export și import pentru Ucraina. În ceea ce privește produsele agricole, cam 60% din exporturile Ucrainei s-au desfășurat prin aceste coridoare ale solidarității”, a declarat marți, la Bruxelles, comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean, în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști români.

Restul exporturilor s-au făcut prin acordul de tranzit în Marea Neagră realizat de Națiunile Unite cu ajutorul Turciei și Rusiei, dar coridoarele de solidaritate redevin importante în contextul în care viabilitatea acestui acord de tranzit este pusă în prezent sub semnul întrebării.

Aceste coridoare și-au atins ”un maxim de capacitate”: ”În octombrie, de exemplu, pentru grâne am avut 2,7 milioane de tone, cam asta a fost maximul ce s-a putut scoate pe lună", a declarat Vălean.

Din acest motiv,  Comisia Europeană a anunțat o nouă mobilizare de fonduri pentru a investi în proiecte la frontiera statelor din prima linie, inclusiv România.

Comisia Europeană va acorda 250 de milioane de euro sub formă de granturi "care ar putea fi acordate foarte repede, pentru modernizarea punctelor de frontieră, pentru echipamente de transfer al grânelor pe calea ferată, pentru navigație (pe timp) de noapte pe brațul Sulina și altele", a declarat Vălean.

Ea a adăugat că România poate solicita bani și pentru noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

Pe 10 noiembrie, la inaugurarea punctul de frontieră de la Vicovu de Sus, județul Suceava, prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmyhal, a anunțat că alte șapte vămi vor fi deschise în viitor între cele două state.

În prezent, între România și Ucraina mai sunt funcționale, în nordul țării, alte trei puncte de frontieră: Siret, Sighetul Marmației și Halmeu. 

Pe lângă fondurile alocate de Comisie, se adaugă cele de la instituții financiare partenere.

”Banca Europeană de Investiții a anunțat 300 de milioane (de euro - n.r.), Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, încă 300 de milioane, și Banca Mondială, 100 de milioane. Strângem un pachet financiar destul de mare, care se va duce de o parte și de a alta a frontierei, pentru că acești parteneri internaționali vor sprijini proiectele de investiție de partea cealaltă a frontierei, unde nu putem noi direct să finanțăm”, a explicat Adina Vălean.