Comisiile Parlamentului European și-au ales miercuri liderii.

Adina Vălean, eurodeputat din partea PNL, a fost aleasă miercuri preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European (PE). În legislatura precedentă, Vălean, care este europarlamentar din 2007, a fost președinte al Comisiei de mediu (ENVI).

„Am 10 ani de experienţă în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie şi cred că politicile sale acoperă exact domeniile de oportunitate pentru dezvoltarea competitivităţii europene în general şi a României în particular. Astfel, în domeniul energiei, România îşi poate consolida rolul de jucător important pe piaţa regională şi europeană devenind un vector de securitate şi competitivitate în piaţa gazului”, a declarat eurodeputata membră a grupului Partidului Popular European (PPE).

Alți trei europarlamentari români din grupul PPE au fost desemnați în birourile comisiiilor din care fac parte. Astfel, Iuliu Winkler (UDMR) este vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional (INTA), Cristian Bușoi a fost ales vicepreședinte al Comisiei de mediu, sănptate publică și siguranță alimentară (ENVI), iar Daniel Buda va ocupa scaunul de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI).

Din partea PSD a fost ales un singur vicepreședinte: Maria Grapini, în Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor (IMCO).

Totuși, nu toate comisiile și-au desemnat toți membrii biroului (format din președinte și până la patru vicepreședinți), alte alegeri urmând să fie organizate în ședințe viitoare.