Candidatul propus de România pentru funcția de comisar, Adina Vălean, a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru transporturi a Parlamentului European.

UPDATE

Adina Vălean a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Transporturi.

"Adina Vălean ne-a convins. Candidatura sa a trecut cu 36 de voturi de coordonatorii din #TRAN. Avem în Adina Ioana Vălean un potențial comisar pentru transporturi care înțelege că trebuie să fie alături de Parlament în a respinge tăierile de buget din acest sector, pe care le propune Consiliul. Transporturile au nevoie de finanțare corespunzătoare pentru investiții și pentru a face față revoluției tehnologice pe care o traversăm cu toții, îmbunătățind siguranța transportului și condiții de muncă ale transportatorilor. Este concluzia mea, în calitate de coordonator al Grupului #PPE pentru în comisia TRAN, după audierea de astăzi, din Comisia TRAN", a scris eurodeputatul Marian-Jean Marinescu pe Facebook.

***

Adina Vălean a declarat că e nevoie de un transport echitabil, transparent și sigur pentru europeni, una dintre țintele mandatului său fiind reducerea numărului de cetățeni care mor pe drumurile europene- În prezent, circa 26.000 de oameni mor anual în întreaga UE, obiectivul fiind înjumătățirea acestui număr.

Noul pact ecologic - o altă prioritate a Comisiei von der Leyen - trebuie să permită accesul la un transport care să fie atât ecologic, cât și inteligent. 

Ea a punctat necesitatea reducerii emisiilor de carbon, printre măsuri avute în vedere aflându-se extinderea schemei europene privind emisiile la transportul maritim și reducerea subvențiilor pentru transportul aerian.

Referitor la Europa de Est, Vălean a pledat pentru menținerea fondurilor de coeziune, apreciind că îmbinarea mai multor instrumente ar ajuta la sprijinirea țărilro din această parte a continentului.

Dreptul la liberă circulație este foarte apreciat de cetățenii UE, iar sectorul transporturilor face posibil acest lucru, a subliniat Adina Vălean în timpul discursului introductiv, potrivit unui comunicat al PE.

În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor. Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta.

Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.

Pactul ecologic, condițiile de muncă și conectarea Europei

Comisarul desemnat a declarat că va acționa pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și va impune realizarea „Cerului unic european” pentru a reduce congestia spațiului aerian și a emisiilor. Ea va depune eforturi pentru a stimula utilizarea vehiculelor curate și a implementa puncte de alimentare cu combustibil și reîncărcare disponibile publicului. UE are un cadru solid pentru drepturile pasagerilor, însă acest aspect trebuie, de asemenea, îmbunătățit a spus Vălean.

În ceea ce privește investițiile în infrastructură, ea a spus că va apăra bugetul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru următorul cadru financiar multianual.

Deputații din mai multe grupuri politice au adresat întrebări doamnei Vălean cu privire la măsurile și inițiativele specifice pe care intenționează să le propună în contextul Pactului ecologic, asupra măsurilor de susținere a lucrătorilor din sector și a modului de îmbunătățire a conexiunilor de transport în regiunile periferice.

Unii europarlamentari au subliniat importanța completării Cerului unic european pentru reducerea emisiilor, alții au întrebat, de asemenea, dacă intenționează să sprijine alte măsuri, cum ar fi impozitul pe kerosen pentru sectorul aviației și dacă intenționează să sprijine proiecte de protecție împotriva schimbărilor climatice finanțate de UE.

Unii eurodeputați și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Pactul ecologic ar putea duce la diminuarea competitivității întreprinderilor europene și au vrut să afle intențiile Comisiei de sprijinire a IMM-urilor în acest context.

***

După ce propunerile făcute de fostul guvern au fost respinse, Adina Vălean, eurodeputată PNL, a fost propusă de Cabinetul Orban. 

Marți, Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European a validat candidatura Adinei Vălean, precum și a propunerilor de comisari înaintate de Franța și Ungaria. 

În aceeași zi, europarlamentara liberală a fost audiată în comisiile de afaceri europene din Parlamentul României, care i-au dat un vot pozitiv.