Administrația Trump ia în considerare renunțarea la comanda NATO exclusiv americană de la Eisenhower

Mișcarea este discutată ca parte a unei posibile restructurări la nivel de comandă care ar ajuta Departamentul Apărării să reducă costurile, relatează NBC News.
Timp de aproape 75 de ani, a fost o responsabilitate distinctă a americanilor ca un general american de patru stele să supravegheze toate operațiunile militare NATO din Europa – o comandă care a început cu eroul și viitorul președinte din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Dwight D. Eisenhower.
Dar administrația Trump, potrivit a doi oficiali ai apărării familiarizați cu planificarea și un briefing al Pentagonului, ia în considerare schimbarea acestui lucru.
Pentagonul ia în calcul o restructurare semnificativă a cartierului general al armatei americane. Iar unul dintre planurile luate în considerare, au spus cei doi oficiali ai apărării, ar presupune renunțarea Statelor Unite la exercitarea funcției de Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa - cunoscut în limbajul militar ca SACEUR.
Generalul aflat acum în acest rol, care servește și ca șef al Comandamentului European al SUA, este comandantul principal care supraveghează sprijinul acordat Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei. Nu este clar cât de mult ar putea dura o astfel de reorganizare și dacă ar putea fi pusă în practică. Congresul ar putea interveni, în cazul în care membrii săi decid să se opună vreunui aspect al inițiativei.
Renunțarea la SACEUR ar fi o schimbare simbolică majoră în raportul de putere în NATO, alianța care a definit securitatea și pacea europeană după cel de-al Doilea Război Mondial.
"Dacă Statele Unite ar renunța la funcția de Comandant Suprem al Forțelor Aliate al NATO, decizia ar fi văzută în Europa ca un semnal semnificativ al părăsirii Alianței", a scris într-un e-mail adm. James Stavridis, care a fost SACEUR și șef al Comandamentului European din 2009 până în 2013.
"Ar fi o greșeală politică de proporție epică și, odată ce renunțăm la ea, nu o vor da înapoi", a mai scris el. "Am pierde o influență enormă în cadrul NATO și acest lucru ar fi văzut, în mod corect, ca probabil primul pas către părăsirea completă a Alianței".
De când Eisenhower a inaugurat funcția, aceasta a fost deținută de unii dintre cei mai importanți lideri militari ai SUA.
Departamentul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Comentarii