La câteva luni după o campanie electorală turbulentă pentru alegerile europarlamentare, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) plănuiește să-și extindă noul grup populist de dreapta din Parlamentul European.

O serie de scandaluri în timpul alegerilor europene din iunie a dus la depărtarea AfD de alte partide europene populiste de dreapta și la izolarea sa la Bruxelles.

Dar o creștere a procentelor în recentele alegeri generale anticipate de la sfârșitul lunii februarie, sprijinul lui Elon Musk și o întâlnire bilaterală cu vicepreședintele SUA J.D. Vance au atras atenția internațională asupra AfD și – cel puțin în ochii unora – au dus la o nouă legitimare a formațiunii extremiste.

Noua reputație a AfD este remarcabilă în special în Parlamentul European, unde cooperarea internațională este pe ordinea de zi. Altădată o delegație singuratică forțată să-și caute noi prieteni în extrema dreaptă după alegerile europene, partidul încearcă acum să-și extindă grupul Europa Națiunilor Suverane (ESN).

Eurodeputații au reluat negocierile cu cel puțin doi potențiali noi membri, au confirmat pentru Euractiv surse din partid. Formațiunea de dreapta Niki (Victoria) din Grecia și partidul spaniol anti-establishment SALF au purtat recent discuții cu grupul.

"Ne așteptăm ca președintele SALF, Alvise Pérez, să ni se alăture în jurul lunii aprilie sau mai", a spus o sursă apropiată negocierilor.

Începuturi dificile

Cu doar câteva luni în urmă, nemții au fost marginalizați de colegii lor de la Bruxelles, din cauza acuzațiilor de spionaj și a declarațiilor inflamatorii.

În cele din urmă, AfD a fost expulzată din fosta fracțiune populistă de dreapta Identity & Democracy (ID), care era condusă de Rassemblement National (RN) a lui Marine Le Pen. Ei se temeau că titlurile negative despre AfD ar putea costa voturile franceze în perioada premergătoare alegerilor europene și alegerilor naționale franceze.

Fără foștii lor aliați, europarlamentarii AfD au avut dificultăți în a-și forma propriul grup la Bruxelles, deoarece majoritatea candidaților își găsiseră deja un loc în structuri mai consacrate.

În ultimul moment, AfD și o mână de alte partide marginale au fondat "Europa Națiunilor Suverane" – cel mai mic și cel mai extremist grup populist din PE.

Mulți s-au temut că această coaliție de conveniență va continua șirul de scandaluri din jurul  AfD. Cu toate acestea, spre surprinderea multora – inclusiv a unor membri de partid – nu au mai ieșit la iveală controverse majore.

Reputație internațională

Recentele alegeri federale au dat un impuls semnificativ AfD. Creșterea ei în popularitate a ajuns nu numai la nivel național, ci a atras și o mare atenție internațională.

Sprijinul deschis din partea miliardarului Elon Musk și decizia premierului ungar Viktor Orbán de a o primi pe copreședinta Alice Weidel ca pe un șef de stat la Budapesta au catapultat partidul pe scena mondială a dreptei populiste.

Chiar și francezii s-au simțit obligați să abordeze din nou AfD la Bruxelles și să-i invite – împreună cu grupul conservator de dreapta ECR – să coopereze pe probleme de interes comun.

Partidul partener austriac al AfD, Partidul Libertății (FPÖ), este, de asemenea, ușurat de faptul că tensiunile dintre germani și alte grupuri de dreapta se reduc.

"Cred că este extrem de important să existe cooperare și, la un moment dat, cred că este extrem de important ca într-o zi să existe un grup mare de dreapta în Parlamentul European", a declarat europarlamentara FPÖ Petra Steger pentru Euractiv în noaptea alegerilor federale.

Cele două partide au fost întotdeauna apropiate, dar după alegerile europene s-au împărțit în două facțiuni concurente – Patrioții (PfE) și Suveraniștii (ESN) – ale extremei drepte în Parlamentul European.

După ce AfD a ieșit din izolare, există acum posibilitatea unei cooperări între partide.

Planuri de extindere

În prezent, AfD vrea să-și stabilizeze și să-și securizeze fracțiunea suveranistă.

"Puteți fi siguri că la sfârșitul perioadei legislative, grupul parlamentar va fi mai mare decât este astăzi", a declarat pentru Euractiv politicianul AfD și copreședintele grupului parlamentar ESN, René Aust.

SALF, surpriza spaniolă la alegerile europarlamentare și unul dintre potențialii noi membri, trebuia să facă parte din ESN încă de la început, dar a ezitat în ultimul moment. Doi dintre cei trei europarlamentari ai săi s-au alăturat în cele din urmă ECR.

Pentru a se alătura germanilor după alegerile europene s-a discutat și cu singurul europarlamentar din partidul grec de dreapta Niki. O a doua rundă de negocieri a avut loc la sfârșitul anului trecut.

"Achiziții" tăcute

Chiar și fără noi partide, grupul Europa Națiunilor Suverane, dominat de AfD, a crescut ca număr.

La începutul anului, controversatul europarlamentar slovac Milan Mazurek s-a alăturat grupului. Deși escapadele sale extremiste au fost inițial invocate ca motiv pentru neadmiterea sa la înființarea grupului, acum s-a alăturat în liniște.

Împrejurările din jurul atitudinii extremiste a lui Mazurek "au fost rezolvate pozitiv, așa că l-am acceptat", a precizat o sursă pentru Euractiv.

Un alt personaj controversat care nu mai face parte din echipa AfD de la Bruxelles este Maximilian Krah.

Cândva principalul candidat al AfD la alegerile europene, Krah a jucat un rol cheie în disputele cu partidul lui Le Pen și cu excluderea lui din fracțiunea ID condusă de francezi.

Faptul că unul dintre asociații lui Krah a fost arestat sub acuzația de spionaj în timp ce politicianul german făcea fel și fel de comentarii controversate, cum ar fi cea pentru un ziar italian în care spunea că nu toți membrii SS ar trebui considerați criminali, a provocat indignare.

Krah a părăsit Bruxelles-ul pentru a deveni membru al Bundestag-ului german. El a câștigat un mandat direct la alegerile federale din februarie.

Locul său în Parlamentul European va fi ocupat de Volker Schnurbusch.

Delegația a confirmat că Schnurbusch, spre deosebire de Krah, va fi admis în grupul ESN.

Ape mai calme

Creșterea numărului de membri este menită să ofere stabilitate pe termen lung grupului. 

Grupurile din Parlamentul European trebuie să fie formate din membri din cel puțin șapte țări diferite ale UE. Deoarece opt țări diferite sunt reprezentate în prezent în grupul ESN, conflictele interne ar putea apărea rapid dacă cineva ar decide să părăsească grupul.

Această posibilitate nu este exclusă, întrucât europarlamentarii polonezi din partidul populist de dreapta Konfederacja sunt în prezent împărțiți între ESN dominat de AfD și grupul mai consacrat și mai puternic Patrioți pentru Europa (PfE), condus de Orbán și Le Pen. Trecerea celor doi membri polonezi la Patrioți reprezintă o amenințare constantă.