#AgendaPEViitorul apărării europene și noul plan de sprijin pentru Republica Moldova

Plenul Parlamentului European reunit săptămâna aceasta la Strasbourg are pe agendă o discuție despre necesitatea de a consolida securitatea Europei, precum și un vot privind noul plan de sprijin al UE pentru Republica Moldova.
În cadrul unei dezbateri comune privind securitatea europeană ce va avea loc marți, eurodeputații vor evalua rezultatele Consiliului European special din 6 martie, convocat de președintele António Costa pentru a discuta despre Ucraina și apărarea europeană și la care a participat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Într-un moment critic pentru Ucraina și securitatea europeană, întrucât noua administrație americană a președintelui Donald Trump a întrerupt sprijinul pentru Kiev și pus sub semnul întrebării viitorul angajament al SUA în domeniul apărării în Europa, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va explica deputaților modul în care UE intenționează să își consolideze capabilitățile de apărare", se arată într-un comunicat de presă al PE.
Marți dimineață, deputații își vor prezenta, de asemenea, așteptările pentru summitul UE din 20-21 martie, care se preconizează că se va concentra – pe lângă Ucraina – asupra Orientului Mijlociu, a competitivității Europei, a politicii comerciale și a gestionării migrației.
Marți după-amiază, în cadrul unei dezbateri separate, deputații și reprezentanții președinției poloneze a Consiliului și ai Comisiei Europene vor discuta despre viitoarea Carte albă privind viitorul apărării europene, care urmează să fie prezentată de Comisie și de Serviciul European de Acțiune Externă la jumătatea lunii martie 2025.
Cartea albă va aborda aspecte legate de capabilitățile din sectorul apărării, competitivitatea industrială și nevoile de investiții. Aceasta ar trebui, de asemenea, să prezinte abordarea generală a cooperării în domeniul apărării între statele membre și cele mai bune modalități prin care UE poate răspunde amenințărilor la adresa securității.
Plenul va încheia dezbaterea printr-un vot asupra unei rezoluții miercuri.
PE va da undă verde noului plan de sprijin al UE pentru Republica Moldova
PE va vota un nou instrument în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru accelerarea reformelor socioeconomice din Republica Moldova, consolidarea rezilienței și avansarea integrării sale în UE.
Negociatorii din partea Parlamentului și a Consiliului au ajuns la un acord provizoriu pe 19 februarie 2025 cu privire la Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova.
Instrumentul urmărește să sprijine Republica Moldova, prin granturi și împrumuturi cu dobândă redusă, pentru a face față provocărilor semnificative cu care se confruntă țara și, în special, pentru a atenua impactul profund al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității, economiei și mijloacelor de subzistență ale cetățenilor săi.
De asemenea, UE intenționează să consolideze reziliența Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride în curs fără precedent și a ingerințelor Rusiei care vizează țara și procesele și instituțiile sale democratice.
Alte teme pe agenda de dezbateri de săptămâna aceasta a PE sunt returnarea migranților, noua Lege privind medicamentele critice, planurile de acțiune privind energia și industria autovehiculelor, precum și reducerea birocrației pentru a spori competitivitatea Europei.
Detalii aici.
Comentarii