Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat miercuri că a autorizat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Moderna.

Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că a autorizat folosirea vaccinului Moderna pentru persoane care au împlinit vârsta de 18 ani. 

La fel ca cel produs de Pfizer/BioNTech, vaccinul Moderna se administrează în două doze, la distanță de 28 de zile.

Acesta este al doilea vaccin împotriva COVID-19 pe care EMA îl recomandă pentru autorizare, în urma analizei temeinice a datelor de siguranță, eficacitate și calitate derivate din studiile clinice care au implicat în jur de 30.000 de voluntari.

Comisia Europeană a semnat la data de 25 noiembrie 2020 un contract cu compania Moderna ce prevede achiziția a 80 de milioane de doze care să fie disponibile statelor membre, cu opțiunea de a accesa ulterior alte 80 de milioane de doze. 

„Oferim europenilor mai multe vaccinuri împotriva COVID-19. Odată cu vaccinul Moderna, al doilea vaccin autorizat în prezent în UE, vom avea încă 160 de milioane de doze, dar și alte vaccinuri vor ajunge în Europa. Europa a achiziționat până la două miliarde de doze de vaccinuri potențiale împotriva COVID-19. Vom avea o cantitate mai mult decât suficientă de vaccinuri sigure și eficace pentru a-i proteja pe toți europenii”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat de presă.

La 30 noiembrie 2020, Moderna a transmis o cerere de autorizare a introducerii pe piață la EMA, care începuse deja în noiembrie o revizuire continuă a datelor. Datorită acestei revizuiri continue, EMA a evaluat calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului pe măsură ce datele au devenit disponibile. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a evaluat în detaliu datele și a recomandat prin consens acordarea unei autorizații oficiale de introducere pe piață condiționată.

O autorizație de introducere pe piață condiționată este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE pentru facilitarea accesului timpuriu la medicamente care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute, inclusiv în situații de urgență, cum este actuala pandemie.Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia a verificat toate elementele care susțin autorizarea introducerii pe piață și a consultat statele membre înainte de a acorda autorizația de introducere pe piață condiționată.

Vaccinul produs de Moderna se bazează pe ARN mesager (mARN). mARN joacă un rol fundamental în biologie, transferând instrucțiunile de la ADN la aparatul celular responsabil cu producerea proteinelor. În cazul unui vaccin mARN, aceste instrucțiuni produc fragmente inofensive ale virusului, pe care organismul uman le utilizează pentru a produce un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală.

Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, celulele sale citesc instrucțiunile genetice și produc o proteină virală de suprafață – o proteină aflată pe suprafața exterioară a virusului pe care acesta o utilizează pentru a pătrunde în celulele organismului și a cauza boala. Sistemul imunitar al persoanei va trata apoi această proteină ca fiind străină și va produce mijloace naturale de apărare – anticorpi și celule T – împotriva ei. 

Vaccinul Pfizer-BioNTech are nevoie de temperaturi cuprinse între -60 și -80 de grade Celsius, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor și complex sistem de distribuire și depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C și depozitarea într-un congelator obișnuit.

Vaccinul Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obișnut, în timp ce vaccinul Moderna rezistă până la 30 de zile.

Potrivit EMA, în etapa a treia de testare, au participat circa 30.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, iar jumătate - nu.

Vaccinul a avut o eficiență de 94,1%. Totodată, el a avut o eficiență de 90,9% în cazul participanților cu boli cronice de plămâni, boli de inimă și de ficat, obezitate, diabet și HIV.