În ultimul deceniu cantitatea de cocaină sud-americană ajunsă în țările europene a crescut de patru ori.

În timp ce Europa este preocupată să poarte un război împotriva tutunului - Portugalia plasându-se în fruntea elevilor buni, prin legi precum cea propusă în ultimele săptămâni, care presupune interzicerea fumatului în locuri precum plajele și cumpărarea de țigări în cadrul unei misiuni aproape imposibile -, traficul și consumul de droguri par să se răspândească pe tot Bătrânul Continent ca focul într-o pădure uscată, scrie Diario de Noticias.

Iar Portugalia slujește drept mijlocitor, în ciuda celor mai bune eforturi și victorii ale forțelor noastre de poliție sărăcite.

În două luni, două submarine au fost prinse în apele spaniole care traversau Atlanticul încărcate cu cocaină și au fost descoperite laboratoare de fabricare a drogurilor, plătite de importatori cu aproximativ 30.000 de euro pachetul, potrivit anchetatorilor. În Portugalia, unde supradozele au crescut cu 45% într-un an, un gram de cocaină se vinde cu mai puțin de 40 de euro.

Potrivit ONU, din 2020 până în 2021 producția a crescut cu peste 30%, iar în ultimul deceniu cantitatea de cocaină sud-americană ajunsă în țările europene a crescut de patru ori. O mișcare care are consecințe asupra escaladării violenței și a criminalității în Europa, determinând chiar și țări precum Olanda și Belgia să lanseze alerte nu numai în privința gravei probleme a traficului de droguri, ci și a creșterii crimelor asociate acestuia, inclusiv a răpirilor și a asasinatelor.

Protecția membrilor guvernelor și familiilor regale din aceste țări a trebuit să fie întărită după amenințările cu moartea, dar nu există un impuls pentru o acțiune concertată cu suficientă vigoare pentru a opri un pericol serios, care amenință securitatea și însuși modul de trai european.

În Portugalia, în timp ce guvernul se amuză prin a le interzice fumătorilor să fie fumători, traficul de droguri își atinge țelul, consumul de cocaină, MDMA, ketamină și canabis crescând în așa fel încât, Observatorul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri plasează acum țară în fruntea tabelului negru, alături de Spania, Belgia și Țările de Jos. Datorită poziției noastre geografice, aici s-au instalat și porți importante de intrare a drogurilor care se răspândesc în Europa.

Dacă în 2022 capturile PJ au reprezentat un record al ultimilor 15 ani, cele 8 tone de cocaină confiscate doar până în luna mai - jumătate din acel record în doar cinci luni - ar trebui să tragă toate semnalele de alarmă și să ne impulsioneze către necesara mobilizare de forțe și de eforturi concertate. Acesta este doar vârful unui aisberg ale cărui dimensiuni adevărate încă ne scapă, scrie într-un editorial Joana Petiz. 

Sursa: RADOR