Un nou val de căldură a lovit Europa, cu vârfuri de peste 40 de grade în Franța și Spania și de până la 38 de grade în Germania, scrie La Repubblica.

Autoritățile avertizează asupra riscului de incendii în regiunea de vest a Mediteranei, întrucât temperaturile ridicate și o perioadă lungă de secetă au creat condiții favorabile pentru răspândirea incendiilor. Serviciul de management al urgențelor al Comisiei UE, Copernicus, a raportat că riscul de incendii este „extrem” și „foarte extrem” în Sardinia, Sicilia și alte părți din Italia continentală, în cea mai mare parte a Spaniei, precum și în valea franceză a râului Rhône.

UE a furnizat 12 avioane de stingere a incendiilor și un elicopter pentru a ajuta țările care se luptă cu incendii majore în această vară. Meteorologii din Franța au definit situația „cu adevărat excepțională” și au prezis un vârf de 43 ° C, înainte ca furtunile să aducă vreme mai rece din Atlantic.

Experții spun că acest val de căldură timpuriu este un semn a ceea ce se va întâmpla în viitor, deoarece schimbările climatice fac ca temperaturile extreme observate în mod normal doar în iulie și august să devină posibile chiar și în luna iunie.

Între timp, au reapărut „complicații” în regiunea spaniolă Navarra, unde pompierii se luptă să țină sub control mai multe incendii semnalate încă de ieri: situația este deosebit de dificilă mai ales în ceea ce privește cinci incendii considerate în prezent „scăpate de sub control”. Autoritățile fac apel la „păstrarea calmului” și recomandă evitarea „deplasărilor inutile”.

Vești mai bune în ceea ce privește incendiul izbucnit în Sierra de la Culebra, în provincia Zamora (Castilia și Léon) unde, după scăderea temperaturilor din ultimele ore, pompierii au reușit să limiteze extinderea focului, situația fiind considerată acum „stabilizată”. Cu toate acestea, potrivit agenției de presă EFE, alerta rămâne ridicată din cauza vântului puternic. Un alt incendiu rămâne activ și în interiorul regiunii Catalonia.

Sursa: RADOR