Cele două țări au obținut noi rezultate concrete și durabile și, prin urmare, recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord rămâne valabilă.

După ce luna trecută a propus impulsionarea procesului de aderare la UE, făcându-l "mai credibil, mai dinamic, mai previzibil și mai politic și imprimându-i o orientare politică mai puternică", Comisia Europeană a anunțat luni că-și menține "cu fermitate" recomandările privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, întrucât ambele continuă să obțină rezultate în materie de reforme.

Comisia a precizat că Albania și Macedonia de Nord au înregistrat progrese din iunie 2018 și până în prezent în domeniile evidențiate de Consiliu.

În cazul Albaniei, informațiile actualizate evidențiază progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformei justiției și în procesul de verificare a judecătorilor și a procurorilor, bilanțul măsurilor luate în materie de luptă împotriva corupției și a criminalității organizate, inclusiv în ceea ce privește cultivarea canabisului și traficul de droguri tari.

Progrese au fost înregistrate și în ceea ce privește reforma electorală și eforturile de reducere a numărului de cereri de azil nefondate.

În cazul Macedoniei de Nord, informațiile actualizate vizează măsurile importante luate pentru a consolida independența sistemului judiciar, inclusiv adoptarea recentă a legii revizuite privind Ministerul Public.

Autoritățile de la Skopje și-au îmbunătățit rezultatele în combaterea corupției și a criminalității organizate, Totodată, au înregistrat progrese în ceea ce privește reforma serviciilor de informații și a administrației publice.