Justiția italiană consideră că cei doisprezece migranți returnați, din Bangladesh și Egipt, nu îndeplinesc criteriile de reținere prevăzute în acordul dintre Roma și Albania, scrie La Razon (Spania).

Albania a trimis sâmbătă înapoi în Italia 12 migranți care erau reținuți într-un centru de pe teritoriul albanez după o decizie a sistemului de justiție italian. Un prim grup de 16 imigranți interceptați pe mare de către Italia a sosit miercuri în Albania, în baza unui acord fără precedent între o țară din Uniunea Europeană și o altă țară din afara blocului comunitar pentru a externaliza cererile de azil.

Patru dintre ei au fost returnați imediat în Italia, doi pentru că erau minori și alți doi pentru că aveau nevoie de îngrijiri medicale. Cei 12 bărbați rămași s-au îmbarcat sâmbătă pe o navă italiană de pază de coastă, despre care autoritățile portuare albaneze spun că îi va duce la Brindisi, în sudul Italiei, după ce vineri un tribunal italian le-a invalidat detenția în Albania.

Decizia constituie un regres dur pentru guvernul italian, care a făcut din lupta împotriva migrației ilegale unul dintre principalele sale steaguri. Instanța a invocat o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind lista țărilor de origine considerate „sigure” pentru a stabili că cei doisprezece migranți, din Bangladesh și Egipt, nu îndeplinesc criteriile de reținere prevăzute în acordul dintre Italia și Albania.

Inițiativa de externalizare a cererilor de azil, o premieră în Europa, a fost oficializată printr-un acord controversat semnat în noiembrie 2023 de ambele țări. Pactul vizează doar bărbații adulți care sunt interceptați de Marina Italiană sau de paza de coastă în zona lor de intervenție în apele internaționale.

Acordul are o durată de cinci ani și un buget anual de 160 de milioane de euro (174 de milioane de dolari). Construcția a două centre pentru migranți a costat Italia 65 de milioane de euro (aproape 71 de milioane de dolari), dublu față de bugetul planificat.

Sursa: Rador Radio România