Partidele socialiste germane și spaniole au anunțat luni seară că îl susțin pe Nicolas Schmit în calitate de cap de listă al Partidului Socialiștilor Europeni (PSE) la alegerile europene.

Sprijinul din partea partidelor germane și spaniole îl face pe comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale principalul favorit pentru a conduce lista socialiștilor și pentru a încerca să obțină postul de președinte al Comisiei.

Așa-numitul proces "Spitzenkandidat" (cuvântul german care desemnează primul candidat pe o listă la alegeri) înseamnă că fiecare partid politic european își desemnează un candidat pentru postul de președintele al Comisiei Europene înainte de alegerile europene.

Social-democrații germani (SPD) au confirmat luni oficial nominalizarea lui Schmit pentru prima dată la postul de cap de listă al Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), precum și sprijinul său pentru politicianul luxemburghez.

Un purtător de cuvânt al Partidului Socialist Spaniol (PSOE) a confirmat pentru EURACTIV că partidul vrea să-l sprijine și pe Schmit.

„Comisarul pentru Muncă în Europa, Nicolas Schmit, din Luxemburg, candidează în prezent ca principal candidat al social-democraților europeni pentru viitoarele alegeri europene”, a declarat reporterilor secretarul general al SPD, Kevin Kühnert, confirmând candidatura lui Schmit.

„Am discutat astăzi acest lucru în comisiile noastre și am decis în comun și în unanimitate că dorim să-l susținem pe Nicolas Schmit în candidatura sa”, a spus Kühnert.

Nici PES, nici comisarul nu au confirmat până acum oficial candidatura.

întrebat de EURACTIV, comisarul a confirmat că Partidul socialist din Luxemburg (LSAP) l-a nominalizat pentru a fi candidatul principal al PES, iar el a acceptat.

Cu sprijinul german și spaniol, nominalizarea social-democraților este aproape confirmată pentru Schmit. Din informațiile EURACTIV, până acum nu s-au prezentat alți candidați.

Socialiștii spanioli și germani sunt cei mai influenți în cadrul PES, deoarece ambele conduc guvernele țărilor lor și sunt reprezentați în Consiliul European, prin premierul Pedro Sánchez și cancelarul Olaf Scholz. Ei au, totodată, cele mai mari delegații din grupul parlamentar socialist, cu 21, respectiv, 16 deputați.

Termenul limită pentru depunerea nominalizărilor este miercuri (17 ianuarie), după care PES trebuie să verifice dacă toate candidaturile respectă condițiile stabilite. Candidații trebuie să fie nominalizați de un partid cu drepturi depline al PES și susținuți de alte opt formațiuni socialiste.

Europarlamentara Katarina Barley iese din cărți

Singurul alt nume care a fost vehiculat anterior pentru a conduce lista a fost europarlamentara germană Katarina Barley. Cu toate acestea, având în vedere că propriul ei partid îl susține pe Schmit, ea este scoasă din cursă, deoarece fiecare partid poate nominaliza sau susține un singur candidat.

Într-o declarație pentru EURACTIV, Barley l-a lăudat pe Schmit, spunând că "a luptat foarte ferm pentru democrație în cadrul Comisiei". 

Fost diplomat, Schmit este o alegere ideală pentru președinția Comisiei, a cărei importanță geopolitică este din ce în ce mai mare, a spus ea.

Dacă Schmit va candida și pentru a deveni europarlamentar, candidatura sa ar putea provoca probleme pentru colegul său, europarlamentarul socialist din Luxemburg (LSAP) și vicepreședintele Parlamentului Marc Angel, deoarece LSAP a obținut doar un loc în 2019.

Deocamdată, însă, în sondaje LSAP e creditat cu două mandate în viitorul legislativ european.

Capul de listă va fi ales la Congresul PES de la Roma, pe 2 martie, odată cu adoptarea programului electoral.

Cu toate acestea, sistemul "Spitzenkandidat" nu este o garanție pentru obținerea conducerii Comisiei. După alegerile din 2019, statele membre nu au respectat sistemul și au ales-o pe Ursula von der Leyen, care nu a candidat la alegeri.

Evoluții în alte partide

Partidul Popular European urmează să decidă dacă actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, va conduce lista.

Verzii își vor selecta principalul candidat în cadrul Congresului de la Lyon, în perioada 2-4 februarie. Există patru candidați, favorit fiind germanul Terry Reintke, copreședintele Verzilor în Parlamentul European.

Candidatul principal al Stângii Europene va fi prezentat în cadrul Adunării Generale electorale a partidului din 24-25 februarie la Ljubljana, Slovenia, în urma unui proces intern de nominalizare în care partidele naționale vor prezenta candidați.

Președintele partidului, Walter Baier, a declarat pentru EURACTIV în noiembrie anul trecut că europarlamentara Manon Aubry, copreședintă a Grupului de Stânga din Parlamentul European, nu poate candida pentru a evita luptele interioare dintre partidul comunist francez și La France Insoumise.

Celălalt copreședinte, Martin Schirdewean de la Die Linke, este "cu siguranță o opțiune", a spus el.

ECR, formațiune naționalist-conservatoare, și ID, formațiune eurosceptică de extremă dreaptă, au anunțat încă din iunie că nu vor folosi sistemul capului de listă.