Alegeri legislative în Georgia: renumărarea parțială confirmă victoria partidului pro-rus
O renumărare parțială a voturilor exprimate în timpul alegerilor legislative de weekendul trecut din Georgia, contestate, a confirmat victoria Visului Georgian, a declarat joi comisia electorală pentru AFP, citată de France 24.
La două zile după anunțarea renumărării parțiale a voturilor din Georgia, comisia electorală a confirmat, joi, 31 octombrie, victoria partidului de guvernământ la alegerile legislative – în legătură cu care opoziția vorbește încă de duminică de un vot „furat”.
Această renumărare a aproximativ 12% din secțiile de votare și 14% din buletine de vot „nu a avut ca rezultat o schimbare semnificativă a rezultatelor oficiale anunțate anterior”, a declarat comisia electorală. „Numărătorile finale s-au schimbat doar foarte puțin în aproximativ 9% din secțiile de votare renumărate”, a adăugat aceasta.
Partidul Visul Georgian, aflat în funcție din 2012 în această fostă republică sovietică caucaziană, a ieșit învingător în alegerile legislative, dar opoziția nu recunoaște aceste rezultate.
Președinta Salomé Zurabișvili, în opoziție cu guvernul, a denunțat în special un sistem „sofisticat” de fraudă în timpul acestor alegeri legislative. Chemată de procuratură în cadrul anchetei privind această „presupusă falsificare”, ea a anunțat miercuri că refuză să se prezinte.
Observatorii internaționali au constatat, de asemenea, nereguli în timpul votului, iar Uniunea Europeană a cerut o anchetă privind aceste acuzații.
Legi apropiate de cele rusești
Scrutinul era văzut ca un test pentru viitorul european al Georgiei, care își propune să adere la UE și NATO. Visul georgian poate susține că urmărește aceste obiective, dar este acuzat de derivă autoritară și suspectat că vrea să arunce țara în brațele Moscovei.
Unii dintre liderii săi, inclusiv puternicul și bogatul Bidzina Ivanișvili, și-au înmulțit declarațiile ostile față de Occident.
Partidul se prezintă în mod special ca singurul capabil să împiedice Georgia să sufere aceeași soartă ca Ucraina, care se luptă cu invazia rusă din februarie 2022. Georgia a fost invadată și ea de armata rusă în timpul unui scurt război în 2008, un episod semnificativ pentru țară.
Putere istorică în regiune, Rusia are baze militare în două regiuni separatiste georgiene a căror independență a recunoscut-o: Abhazia și Osetia de Sud.
De la începutul anului, Georgia a adoptat și o legislație denunțată de partenerii săi occidentali și foarte apropiată de legile rusești. O lege se referă la „influența străină” și a declanșat proteste masive în mai, iar o alta restricționează drepturile persoanelor LGBT+.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii