Victoria partidului conservator al premierului demisionar Luis Montenegro este însoțită de o nouă victorie a extremei drepte. Însă formarea unei coaliții guvernamentale va fi probabil complicată, scrie „Liberation” (Franța).

În mod inexorabil, mica națiune iberică urmează dinamica alunecării spre dreapta care are loc pe continentul european. Într-un scrutin pe care analiștii portughezi îl numesc un „cutremur politic”, premierul demisionar, conservatorul Luis Montenegro, a câștigat cu o majoritate covârșitoare, cu aproximativ o treime din voturi, sau 89 din cele 230 de locuri din Adunarea Republicii. În același timp, socialiștii suferă un dezastru istoric: au pierdut 20 de locuri față de ultimele alegeri legislative din martie 2024 și au obținut doar 58 de deputați. Aproape la fel ca celălalt mare câștigător al votului de duminică, 18 mai: Chega, tânărul partid de extremă dreapta fondat în 2019, care a crescut de atunci de la 7% la 16% din voturi (în 2024), ajungând astăzi la 22,6%. Ceea ce l-a determinat pe liderul său, André Ventura, să spună imediat ce au fost anunțate rezultatele: „Sistemul bipartit este mort. Acum suntem un guvern alternativ”.

Acest val mareic de dreapta vine la scurt timp după festivitățile care celebrează cea de-a 51-a aniversare a Revoluției Garoafelor, cea care a pus capăt a aproximativ o jumătate de secol de dictatură a lui Salazar și a deschis calea către o nouă eră democratică marcată de alternanța dintre Partidul Socialist și PSD (conservatori), al cărui ultimul reprezentant este Luis Montenegro. Per total, în noul parlament, partidele de dreapta au 60% din voturi și două treimi din locuri. Nemaivăzut până acum. În stânga, ecologiștii din Partidul Liber se descurcă bine, la fel ca și comuniștii, dar Bloco de Esquerda – partidul indignaților – s-a prăbușit.

Dorință de stabilitate

Conform opiniei generale a comentatorilor, victoria clară a conservatorului Luis Montenegro evidențiază dorința de stabilitate a majorității portughezilor. Este clar că controversa din jurul companiei familiei sale, Spinumviva, specializată în furnizarea de servicii legate de protecția datelor cu caracter personal, a avut un impact redus asupra imaginii sale. În martie, dezvăluirile din presă conform cărora Luis Montenegro a continuat să primească dividende de la companie după venirea la putere, prin intermediul soției sale, au dus la două moțiuni de neîncredere în Adunare. Ultima i-a forțat demisia și convocarea acestor noi alegeri, al treilea scrutin în patru ani.

Cazul a fost cu atât mai supărător cu cât privea cazinouri a căror activitate este legată de contracte cu statul. Cel în cauză a jurat de la bun început că „nu a primit niciodată personal niciun euro”. „Aceasta este victoria clară a unui lider care a reușit să revină pe făgașul cel bun revenind după această controversă care a monopolizat dezbaterea politică din martie”, subliniază analistul João Miguel Tavares. Totuși, acest scandal a contribuit cu siguranță la consolidarea rezultatelor extremei drepte: alături de imigrație, corupția este principalul câmp de luptă al formațiunii Chega a lui André Ventura, ale cărui probleme de sănătate din timpul campaniei nu i-au împiedicat ascensiunea spectaculoasă.

O guvernare dificilă

Stânga, la rândul ei, are motive să fie dezamăgită. În 2015, actualul președinte al Consiliului European, socialistul Antonio Costa, a inițiat un ciclu virtuos, aliindu-se cu Blocul Indignaților și cu comuniștii. Recompensându-i rezultatele economice bune și pragmatismul, portughezii i-au acordat majoritatea absolută în 2022. Însă o anchetă judiciară asupra persoanei sale (care nu a dat încă niciun rezultat) i-a forțat demisia în noiembrie 2023, întrerupând avântul stângii și favorizând revenirea la putere a conservatorilor.

Rămâne de văzut dacă tăvălugul dreptei va găsi o soluție pentru a guverna. Nimic nu este mai puțin sigur: apropierea lui Luis Montenegro de liberalii IL și cele nouă locuri ale sale nu îi permit să formeze un guvern majoritar. Socialiștii au exclus orice posibilitate de coaliție. Cât despre André Ventura, care exultă în presă chiar mai mult decât rivalul său conservator și care a cerut constant în ultimele luni sfârșitul „cordonului sanitar” împotriva partidului său Chega, acesta sfidează Alianța Democrată - coaliția prezidată de Luis Montenegro. Duminică aceasta, el a spus, în esență, că se poate baza pe propriile forțe.

Pe scurt: extrema dreaptă vrea să devină principala forță de opoziție (odată cu numărarea voturilor în străinătate, este foarte probabil ca Chega să obțină un loc în plus față de socialiști) și crede că expansiunea sa electorală îi va permite în curând să preia controlul. Rezultatul: țara încă nu a ieșit din mlaștinile instabilității, iar probabilul viitor executiv al lui Luis Montenegru va trebui să guverneze în minoritate, la mila celei mai mici răsturnări parlamentare.

Sursa: Rador Radio România