Alegerile din Bavaria semnalează probleme pentru guvernul german

Pentru cancelarul Olaf Scholz alegerile au reprezentat un indicator la mijloc de mandat, iar semnele nu sunt deloc bune, comentează The New York Times.
Alegătorii germani au facilitat victoria conservatorilor de centru la alegerile locale din Bavaria – precum și din Hessa, un land mai mic din centrul țării – sancționând astfel cele trei partide care guvernează țara acum.
Deși toate cele trei partide de guvernământ au pierdut duminică voturi, cel puțin simbolic, Alternativa pentru Germania, de extremă-dreaptă, și un alt partid populist au fost învingătorii clari ai serii, adjudecându-și niște rezultate-record în comparație cu alte landuri din vestul țării.
Rezultatul este considerat drept un semnal major la mijloc de mandat pentru guvernul de coaliție națională al cancelarului social-democrat Olaf Scholz, care a primit lovituri destul de dure. Ele sunt, totodată, un semnal legat de o serie de tendințe politice semnificative la nivelul țării, și nu în ultimul rând, reflectă totodată o fisurare a peisajului politic pe măsură ce partidele populiste și de extremă-dreaptă își croiesc un anume drum.
Dar iată evenimentele și semnificația lor:
Politica de centru se erodează
În Bavaria, Uniunea Creștin-Democrată, un partid conservator care a guvernat sudul țării timp de aproape 70 de ani, a înregistrat cel mai scăzut sprijin de mai bine de o jumătate de secol, adjudecându-și numai 37% din voturi.
Asta îi va permite actualului premier, Markus Söder, să exercite un nou mandat, dar numai în coaliție cu Alegătorii Liberi (Freie Wähler – FW), care au obținut peste 15% din voturi în pofida unui recent scandal antisemit în care a fost implicat liderul acestui partid, Hubert Aiwanger.
În Hessa, un land cu mai puțini alegători comparativ cu Bavaria, actualul premier din partea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a obținut o victorie decisivă după o slabă campanie a ministrului federal de interne, care a candidat din partea social-democraților și care s-a clasat le locul al treilea, în urma candidatului AfD (Alternativa pentru Germania).
Dar voturile din Bavaria au fost cele mai urmărite, iar rezultatul a fost considerat o nouă dovadă a erodării tradiționalelor partide politice de centru din Germania, fie ele de stânga sau de dreapta. Este un fenomen semnalat la nivelul întregii Europe – în Spania, Italia, Franța, precum și în țările scandinave.
Cu mai puțin de o generație în urmă, Uniunea Creștin-Socială se putea baza pe sprijinul unor mase largi din rândul alegătorilor germani, meritându-și numele de Partid al Poporului (Volkspartei). Nu mai este cazul.
"Criza partidelor de centru a ajuns și în Bavaria, iar acum afectează CDU (UCD) cu o forță sporită”, a declarat Thomas Schlemmer, istoric din domeniul politicii bavareze. "Astăzi, votezi bazându-te pe propriul tău stil de viață și nu pe tradiție".
Verzii sunt disprețuiți
În decursul campaniei, partidele conservatoare și populiste au transformat partidul Verzilor, mai de stânga, într-o dublură a coaliției guvernamentale conduse de Scholz.
Deși Verzii reprezintă doar unul dintre cele trei partide ale coaliției, împreună cu social-democrații de centru-stânga și cu liberalii din FDP, susținători ai mediului de afaceri, ei au fost tratați cu deosebită antipatie.
"Verzii reprezintă noul dușman”, spunea Andrea Römmele, politoloagă la Hertie School, o universitate din Berlin. "Se consideră că Verzii sunt într-un fel un partid al interdicțiilor și un adversar în războiul cultural”.
Atacurile verbale par să fi avut efect. În timpul unui miting electoral din Neu-Ulm, o localitate din vestul landului. Katharina Schulze șI Ludwig Hartmann, copreședinți ai filialei Verzilor din Bavaria, se aflau la tribună când o persoană a aruncat cu o piatră în ei.
"A fost chiar un șoc”, a declarat într-un interviu Schulze, care și-a condus campania însoțită de un gardian din partea poliției. Ea a spus că, în decursul campaniei electorale, nu s-au semnalat confruntări, dar a adăugat: "Desigur, adversarii noștri politici vor să toarne gaz peste foc".
În pofida acestor incidente, procentul Verzilor din Bavaria a depășit 14%.
Coaliția lui Scholz are probleme
Deși rezultatele din Bavaria nu au consecințe directe asupra guvernului de la Berlin, toate cele trei partide din coaliția națională au pierdut o bună parte din voturi în urma alegerilor.
Din cauza slabelor sale rezultate, FDP, care deține importantul portofoliu al finanțelor, ar putea să nu mai intre în parlamentul landului.
Asta are urmări și asupra lui Scholz, care și-a executat aproximativ doi ani din mandatul de patru, mai ales din cauză că partidele din Bavaria au candidat împotriva coaliției sale de la Berlin, dar și unul contra altuia.
În discursurile lor, atât Söder, cât și Aiwanger și-au arătat nemulțumirea față de guvernul de la Berlin.
Ei au ripostat și în fața nepopularei decizii din aprilie trecut, vizând închiderea celor trei centrale nucleare încă rămase în funcțiune.
"Această coaliție reprezintă cel mai prost guvern avut de Germania vreodată”, a spus Söder în cursul unei alocuțiuni de luna trecută.
Deși asemenea afirmații sunt obișnuite în cursul unei campanii electorale, un recent sondaj de opinie arată că 79% dintre germani nu sunt mulțumiți de actuala coaliție. Numai 19% sint mulțumiți de activitatea lui.
Este vorba de cele mai scăzute procente de susținere a guvernului începând din decembrie 2021, de la formarea acestuia.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii