Alegerile din SUA, văzute prin ochii turcilor

Oricine ar câștiga până la urmă, Donald Trump sau Kamala Harris, pentru Turcia nu se vor schimba prea multe lucruri. Însă pentru restul lumii, ar putea face o diferență, scrie Cem Küçük în Türkiye Gazetesi (Turcia).
Chiar dacă relațiile dintre Donald Trump și Erdoğan par să fie bune, cele mai problematice aspecte s-au înregistrat între cei doi lideri. În timpul mandatului său la Casa Albă, Trump a sprijinit organizația teroristă PKK în Siria, sub pretextul „luptei împotriva ISIS”. Tot în mandatul lui Trump au fost trimise numeroase arme grupării PKK, sub presiunea Pentagonului și a Centcom. Trump a continuat să îl susțină pe teroristul Farhad Abdi Shaheen, cunoscut sub numele „Mazlum Kobani”.
Din cauza operațiunii Izvorul Păcii (operațiune militară a Turciei în Siria – nota red.), SUA au dispus pe 14 octombrie 2019 sancțiuni împotriva ministrului Apărării Naționale, Hulusi Akar, a ministrului Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez, și a ministrului de Interne, Süleyman Soylu.
Cel mai grav incident cu Trump a fost cel legat de pastorul Brunson (pastorul de origine americană Andrew Brunson a fost arestat pe motiv că ar fi susținut Mișcarea Gülenistă și PKK – nota red.). Arestat pe 9 decembrie 2016, Brunson a tensionat relațiile SUA - Turcia. Dat fiind că vicepreședintele din acel moment, Mike Pence, era evanghelic, Brunson a devenit principalul subiect de pe ordinea de zi. În vara anului 2018, Brunson a fost eliberat și s-a întors în țara sa.
O altă problemă dintre SUA și Turcia au fost sistemele de rachetă S-400 cumpărate din Rusia. Congresul SUA a cerut ca directiva CAATSA (Contracararea Inamicilor SUA prin Intermediul Sancțiunilor – nota red.), semnată de Trump pe 2 august 2017, să fie aplicată împotriva Turciei. Pentagonul a anunțat pe 17 iulie 2019, la presiunile Congresului, că Turcia a fost eliminată din parteneriatul privind producerea și vânzarea avioanelor de luptă F-35.
Nu s-au înregistrat progrese între SUA și Turcia nici în legătură cu Mișcarea Gülenistă (organizație condusă din exil, din SUA, de fostul predicator Fetullah Gülen, acuzată de Ankara de organizarea tentativei de puci din Turcia din 2016 – nota red.). Chiar daca Trump a făcut unele demersuri, nu s-a obținut niciun rezultat.
O altă problemă între SUA și Turcia a fost arestarea pe 27 martie 2017 a directorului adjunct al Halkbank. Găsit vinovat într-un proces privind încălcarea sancțiunilor la adresa Iranului, Hakan Atilla a fost expulzat din SUA pe 23 iulie 2019, după 32 de luni de detenție.
Mandatul lui Biden a început cu pandemia de CoViD-19. Nu a fost un început bun din perspectiva relațiilor Turcia - America. Biden nu s-a arătat prea interesat de Turcia.
Negocierile pe tema F-16 continuă. SUA au eliminat în ianuarie 2024 restricțiile privind vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia. Încă nu am primit avioanele însă între timp, SUA au aprobat vânzarea de avioane F-35 către Grecia.
Biden a continuat să trimită arme grupării PKK în Siria. Nu a făcut nimic în legătură cu Mișcarea Gülenistă.
Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022 s-a reflectat pozitiv asupra relațiilor dintre SUA și Turcia. Pentru că singura țară membră NATO care a continuat să discute cu Rusia a fost Turcia.
Dar, în general, relațiile Turcia - SUA nu au fost favorabile în ultimii patru ani.
Dacă iese Trump, ar putea să ofere mai mult sprijin Israelului. Poate că Harris ar fi mai rezervată. În privința Ucrainei, Harris ar putea menține sprijinul. Trump ar putea pune capăt războiului.
La ultimul său miting, Trump a anunțat că va impune Mexicului taxe de 25%. Se gândește să facă același lucru și în privința Chinei.
Eu nu cred că se vor schimba prea multe în ceea ce privește Turcia, oricine ar fi ales. Dar pentru restul lumii ar putea face o diferență, concluzionează jurnalistul turc.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii