Primele rezultate ale alegerilor pentru Parlamentul European arată că votanții din întreaga Europă preferă partidele de la dreapta spectrului politic, în timp ce socialiștii, verzii, liberalii și extrema stângă pierd voturi.

Grupul Partidului Popular European (PPE) a obținut 184 de locuri, menținându-și poziția de principală forță în Parlamentul European. Centrul-dreapta a câștigat cu 9 eurodeputați mai mult decât până acum.

Socialiștii Europeni (S&D) au ocupat locul al doilea, cu un număr așteptat de 139 de locuri.

Grupul liberal Renew câștigă bătălia pentru locul al treilea - potrivit rezultatelor provizorii, grupul liberal Renew Europe ocupă locul al treilea, în scădere de la 102 la 80 de locuri.

Potrivit estimărilor, aceștia riscau să își piardă poziția de a treia forță politică, deoarece grupul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR), de dreapta dură, și grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) erau preconizate să crească.

Pierderile Renew sunt cauzate de dispariția paritdului spaniol Ciudadanos și slăbirii semnificative a coaliției președintelui francez Emmanuel Macron, care a pierdut zece locuri față de 2019, până la 13.

Pe flancul drept al hemiciclului, alegătorii au acordat trei locuri suplimentare pentru ECR, ducându-i de la 69 la 73 de eurodeputați.

ID a obținut 58 de locuri față de cele 49 pe care le avea anterior. Cu toate acestea, 53 și 45 de locuri intră în categoria „alții” și, respectiv, „neafiliați”, reunind toate partidele noi care nu și-au declarat încă oficial apartenența la grup. Multe dintre acestea sunt considerate a fi de extremă-dreapta și este probabil să se alăture unuia dintre cele două grupuri.

Printre acestea se numără AfD din Germania, Fidesz din Ungaria, Republika din Slovacia, AUR din România, din Spania, SALF, și Vazrazhdane din Bulgaria.

În timp ce premierul ungar Viktor Orban și liderul de extremă dreapta din Franța, Marine Le Pen, fac apel la o unificare a dreptei, încă nu este clar cum se vor reorganiza ID, ECR și partidele neafiliate. Este posibil să apără un nou grup de dreapta, care să ocupe locul al treilea sau chiar al doilea.

Verzii se prăbușesc

De pe locul al patrulea în legislatura trecută, cu 71 de locuri, Verzii s-au prăbușit la 52 de locuri, ocupând acum poziția a șasea. Pierderile lor pot fi atribuite slăbiciunii în bastioanele lor tradiționale: Germania, Austria și Franța. În ciuda unor victorii ample în nordul UE, Italia și Belgia, grupul Stânga a obținut 36 de locuri, cu două mai puține decât în mandatul precedent, și rămâne acum ultima forță politică. [Euractiv.com, articol editat în engleză de Aurélie Pugnet/Chris Powers; traducere și adaptare: Euractiv.ro]

Exit poll: PSD-PNL câștigă alegerile europene, AUR pe locul al doilea

Mai mult pe EurActiv »