Cu patru luni înaintea alegerilor europene, Parlamentul European a lansat un nou website care detaliază procesul de vot în fiecare stat membru sau în străinătate.

La ultimele alegeri europene, prezenţa la vot a fost în România de doar 32,44%, în timp ce la nivelul UE a fost de 42,61%. 

Este pentru prima dată când Parlamentul oferă un asemenea instrument, care este disponibil, pentru informațiile legate de alegerile din România, la adresa www.alegerile-europene.eu.

Site-ul a fost conceput pentru ca votanții să găsească toate informaţiile relevante de care au nevoie într-un singur loc, precum data votului, vârsta necesară, termenele pentru înscriere, documente necesare, pragul electoral, numărul deputaților europeni care vor fi aleşi în fiecare țară şi link-uri către website-urile autorităților electorale naționale.

Întrucât aceste informaţii sunt specifice la nivel naţional, website-ul oferă informaţii despre fiecare ţară în limba oficială a țării respective şi în limba engleză și precizează cum se poate vota din străinătate (din alt stat UE, sau dintr-un stat terț), sau prin reprezentant. „Acest lucru ar putea avea o relevanţă specială, de exemplu, pentru cei aproximativ 3 milioane de cetăţeni UE 27 care sunt rezidenţi în Regatul Unit”, explică Parlamentul European.