De la sfârșitul lunii noiembrie, forțele aeriene germane Luftwaffe vor desfășura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter, în cadrul misiunii de poliție aeriană întărită Air Policing South (eAPS).

”Încălcarea repetată a spațiului aerian al României cu drone în lunile trecute ne-a arătat din nou cât de aproape este războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În aceste vremuri dificile, ne aflăm cu profundă solidaritate alături de România”, a declarat ambasadorul german Peer Gebauer, citat într-un comunicat al Ambasadei Germaniei la București.

Din acest motiv, Germania își va sprijini ”aliatul apropiat, România, la securizarea spațiului aerian propriu și al NATO”, astfel că, de la sfârșitul lunii noiembrie, forțele aeriene germane Luftwaffe vor desfășura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter, în cadrul misiunii de poliție aeriană întărită Air Policing South (eAPS), așa cum a fost deja cazul la începutul războiului, în lunile februarie și martie 2022.

Staționarea este prevăzută la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.

Contingentul operațional este format dintr-un total de 150 de soldați.

De asemenea, un «sistem de apărare împotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fără pilot» va fi desfășurat pentru a proteja contingentul german.

Germania se oferă, de asemenea, să însoțească și să sprijine pe termen mediu consolidarea capabilităților românești pentru «apărarea împotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fără pilot».

”Este limpede că trăim în vremuri pline de provocări. Ca aliați în cadrul NATO, ne îngrijim împreună de protejarea cetățenilor noștri și de securizarea teritoriului aliat. Acestea sunt parte dintr-o descurajare credibilă”, a spus ambasadorul.

 

 

Informația a fost publicată inițial de Reuters, pe 9 noiembrie, citând o sursă de securitate.