Ambasadorul rus la Belgrad declară că Serbia poate conta "pe orice sprijin" din partea Rusiei, dar a refuzat să spună dacă asta implică și ajutor militar.

Într-un interviu televizat acordat MONDO, Aleksandr Boțan-Harcenko a declarat că "sprijinul pentru Serbia a fost întotdeauna un punct cheie și baza activităților noastre la nivel internațional", relatează EURACTIV Serbia.

Serbia este unul dintre aliații tradiționali ai Rusiei și a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei, deși a susținut două rezoluții ONU de condamnare a Rusiei în 2022.

"Când și dacă relațiile fraterne și de prietenie sunt vor fi în joc, sunt convins - și acest lucru a fost spus la cel mai înalt nivel - că Serbia și poporul sârb pot conta pe orice sprijin din partea Rusiei", a declarat Boțan-Harcenko.

Întrebat dacă asta ar însemna și intrarea într-un conflict armat din cauza Serbiei, el a replicat: "Totul depinde de situație".

"Vă spun, Serbia poate conta pe orice ajutor care ar fi eficient și necesar în situații concrete", a spus Boțan-Harcenko.

El a refuzat să facă alte precizări, citând "interpretări ostile asupra tot ce", spune Rusia.

"Nu vreau să dau apă la moară inamicilor, de aceea am răspuns astfel - totul depinde de evaluarea și situația specifică în care se vor afla Serbia și Rusia".

Referindu-se la Ucraina, ambasadorul a insistat cu Moscova nu este în război cu Kievul sau cu poporul ucrainean, folosind linia oficială a Rusiei privind "operațiunea militară specială".

"Trebuie îndeplinite aceleași sarcini pe care le-a subliniat președintele rus la 24 februarie 2022 – să asigurăm siguranță, securitate și o viață pașnică pentru oamenii din Donbas, poporul rus din Ucraina care a fost expus de ani de zine la presiuni, genocid și interdicții de ani de zile"