Eurodeputata Marie Arena (S&D) a beneficiat de un sejur la un hotel de lux în Maroc, în 2015. Ea a fost însoțită de fostul europarlamentar italian Pier-Antonio Panzeti - presupusul creier al afacerii Qatargate.

Marie Arena "nu știa" că sejurul era finanțat de ambasadorul marocan, susține Panzeri. 

"În 2015, am făcut o călătorie împreună cu Marie Arena. Ea m-a însoțit pentru două sau trei zile la Mamounia [hotelul unde am avut întâlniri cu comunitatea Sahrawi", a declarat la audieri fostul eurodeputat italian, potrivit informațiilor Le Soir și La Repubblica, preluate de EURACTIV.

Comunitatea Sahrawi, cunoscută și ca Republica Arabă Democratică Sahariană, e un stat parțial recunoscut, care pretinde suveranitatea asupra Saharei Occidentale, un teritoriu disputat.

"Cred că Marie Arena avea impresia că eu am invitat-o, dar în realitatea [ambasadorul marocan Abderrahim] Atmoun s-a ocupat de toate", a adăugat el.

Pe de altă parte, Panzeri nu a precizat dacă Atmoun a acoperit cheltuielile din fonduri proprii sau din cele ale statului marocan. 

Întrebată de Le Soir despre această călătorie din 2015, Arena nu a dorit să comenteze. Anterior, ea nu a făcut un secret din faptul că a dezvoltat "o prietenie profesională" cu Panzeri în precedenta legislatură europeană.

"De bani și de călătorii nu s-a ocupat Atmoun, ci o agenție marocană", a continuat Panzeri, fără să precizeze despre ce călătorii e vorba și când au avut loc.

"Am aflat asta deoarece cheia de la hotel era într-un plic cu numele pe care se făcuse rezervarea. Era DGED. Acum am înțeles", a spus el referindu-se la serviciile secrete marocane.

Potrivit unei note declasificate a securității de stat din Belgia, trimisă investigatorilor, Atmoun primea ordine de la "Mohamed B.", un presupus agent secret al DGED, scrie Le Soir.

În ianuarie, Panzeri a semnat un "acord de recunoaștere a vinovăției" în baza căruia a acceptat să colaboreze cu autoritățile belgiene în schimbul unei "pedepse limitate".

Avocatul lui Panzeri le-a spus jurnaliștilor că "unul dintre motivele" pentru care Panzeri a dorit să vorbească a fost faptul că "știe că a trădat încrederea unor oameni", inclusiv a Arenei, citată în articolele referitoare la Qatargate.

"El va menționa numele ei pentru a spune că ea nu a avut nicio fel de legătură cu [sistemul de corupție] și că nu ar fi îndrăznit să-i ofere nimic", a adăugat el.

Totodată, Panzeri l-a acuzat pe eurodeputatul belgian Marc Tarabella (S&D) – former vicepreședinte al Delegației PE pentru relațiile cu Peninsula Arabă (DARP) – că a primit  "cadouri" din Qatar.

În declarația sa, Panzeri și-a ținut "promisiunea" de a-i apăra reputația fostei președinte a Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI). "Vreau să precizez că ea nu are nimic de-a face cu asta”, a spus el, referindu-se la înțelegerea cu Qatar.

Totuși, potrivit Le Soir, există dovezi circumstanțiale care sugerează că Marie Arena ar putea fi vinovată de neregului.

În timpul unei convorbiri telefonice, la scurt după o celebră întâlnire a DROI cu ministrul qatarez al muncii, Ali bin Samikh Al Marri, pe 14 noiembrie, Panzeri i-a mulțumit Arenei pentru intervențiile ei și a susținut că ministrul din Qatar a fost "mulțumit" de aceste proceduri.

Contactată de Le Soir, Arena a refuzat să comenteze detaliile apelului telefonic.

Mai multe excursii?

În cadrul audierii, Panzeri a mai spus că a stat la acest hotel luxos și în 2017 sau 2018. El a călătorit împreună cu fostul asistent parlamentar Francesco Giorgi – partenerul Evei Kaili.

"De aceste călătorii se ocupa Atmoun", a spus Panzeri.