Ambulanța pentru Monumente (România) se numără printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu, cel mai important premiu UE în domeniul patrimoniului.

În întâmpinarea Zilei Europei (9 mai), Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat vineri câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020.

Au fost premiate 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene, printre câștigătorii de anul acesta aflându-se și Ambulanța pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Sensibilizare.

Pasionații de patrimoniu precum și susținărorii acestuia, din Europa și din lumea întreagă, pot vota online laureații preferați pentru a decide care dintre aceștia vor câștiga Premiul Publicului. 

Câștigătorul Premiului Publicului va fi anunțat la toamnă.

Câștigătorii Marilor Premii, care vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public tot cu această ocazie.


”Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună. Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspiră și care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită și mai rezilientă”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret.