Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat joi că a depus amendamente la o rezoluție a Parlamentului European prin care solicită ca Austria să plătească miliarde de euro compensații financiare pentru blocarea intrării României în Schengen.

"Trebuie să existe o responsabilitate a exercitării drepturilor în cadrul UE, inclusiv decizia de a vota împotriva României și Bulgariei. De aceea am depus o serie de amendamente prin care solicităm inclusiv compensații financiare celor care ne țin nejustificat la poarte Europei. Am solicitat în cuprinsul acestor amendamente ca toate compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011, de când România a fost declarată pregătită conform criteriilor Schengen să adere la spațiul liber de circulație european", a scris pe Facebook eurodeputatul român.

Rezoluția urmează să fie supusă la vot în plenul PE în luna iunie.

Vlad Gheorghe susține că trebuie să existe o responsabilitate a exercitării drepturilor în cadrul UE, inclusiv decizia de a vota împotriva României și Bulgariei. 

"Rezoluția pe care o vom vota în plenul Parlamentului European va menționa toate aceste consecințe, ca să ne asigurăm că la următorul vot pentru Schengen TOATE statele membre, inclusiv Austria vor lua decizii respectând Tratatele și implicit drepturile românilor", a scris eurodeputatul USR, reamintind faptul că România pierde "enorm cât timp peste tot în Europa unită românii stau la cozi în aeroporturi, cât încă avem controale la frontieră".

"Nu vorbim doar despre timpul și nervii românilor, ci despre bani, mulți, mulți bani - miliarde de euro anual. Și cum România este deja pregătită și îndeplinește criteriile de intrare în Schengen încă din 2011, calculele sunt amețitoare. Nu ne așteptăm la guvernul PSD, PNL și UDMR să facă aceste calcule, că au dovedit că nu pot: în decembrie 2022 ministrul de interne Bode zicea că pierdem 25 de miliarde de euro anual, iar ministrul economiei Spătaru zicea că pierdem 10 miliarde de euro. Nu-i nicio problemă, până se hotărăște guvernul Ciucă-Ciolacu-Kelemen, le facem noi treaba aici la Bruxelles și la Strasbourg, cum am făcut și până acum", a mai scris Gheorghe.


Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »