Parchetul European din Milano conduce o anchetă asupra unei ample scheme de fraudă cu TVA, cu un prejudiciu estimat de cel puțin 53 de milioane de euro.

O persoană a fost arestată, iar peste zece sunt investigate, iar mai multe percheziții au fost efectuate în Italia (Milano, Novara, Genova, Roma și Palermo) și în Elveția, anunță EPPO.

Potrivit probelor, schema de fraudare se desfășura în domeniul VoIP (Voice Over Internet Protocol) - o tehnologie care permite utilizatorilor să efectueze apeluri vocale prin intermediul rețelei interne - implicând companii din Cehia, Germania, Italia, România, Elveția și Marea Britanie. Beneficiarul principal se presupune că este o mare companie din regiunea Emilia-Romagna a Italiei, cu activitate principală în sectorul gazelor.

Prejudiciul estimat, la acest moment, se ridică la 53.898.816,69 de euro și a fost complet confiscat din contul marii companii presupuse a fi beneficiarul principal.

În timpul perchezițiilor, au fost efectuate și confiscări de numerar și ceasuri de lux. Ancheta a fost deschisă în urma unui raport al Agenției de Venituri din Italia (Agenzia delle Entrate) și a fost efectuată de Garda Financiară Italiană (Guardia di Finanza).