Două companii germane de construcții participă la proiecte inițiate de autoritățile ruse în orașul ucrainean Mariupol, în mare parte distrus în timpul cuceririi acestuia de către Rusia în primăvara anului 2022, potrivit unei anchete de presă germană.

Grupul Knauf, prezentat drept lider mondial în producția de gips-carton, și compania WKB Systems, care produce beton celular, furnizează materiale pentru aceste șantiere, potrivit unei investigații a revistei "Monitor", difuzată joi seară la postul public de televiziune ARD, conform lalibre.be.

Revista spune că a analizat numeroase imagini cu șantiere în care apar siglele Knauf și rapoarte detaliate de activitate, care atestă activitatea producătorului în acest mare oraș-port situat în estul Ucrainei, țintă a forțelor ruse încă din prima zi a invaziei - 24 februarie 2022 - și ajuns sub controlul lor după mai bine de două luni de asediu, cu costul a zeci de mii de morți și distrugeri aproape totale.

De asemenea, revista citează "un distribuitor oficial Knauf care promovează un proiect de clădire rezidențială în Mariupol, construit cu produse Knauf în numele Ministerului rus al Apărării".

Și produse de la compania WKB Systems, al cărei principal acționar este omul de afaceri rus Viktor Budarin, au fost identificate pe șantierele din Mariupol, potrivit revistei.

Într-o declarație transmisă AFP, grupul Knauf a spus că "respectă toate sancțiunile UE, Marii Britanii și Statelor Unite împotriva Rusiei".

Grupul bavarez, foarte prezent în Rusia cu 14 unități de producție și 4.000 de angajați, explică că a "hotărât să rămână pe piața rusă până la noi ordine", invocând "responsabilitatea sa" față de angajații săi locali.

Multe companii occidentale, inclusiv mari grupuri germane, și-au încetat și uneori și-au vândut operațiunile în Rusia după invazia Ucrainei.

De la cucerirea Mariupolului, Rusia a prezentat un plan de reconstrucție a orașului care avea peste 400.000 de locuitori înainte de ofensiva militară.

Această "așa-numită «reconstrucție» servește doar propagandei ruse", a declarat pentru AFP Ministerul de Externe german, întrebat despre presupusa participare a companiilor germane la șantiere.

"Orice companie care participă aici trebuie să se întrebe pe cine deservește", a adăugat ministerul.

Ministerul german al Economiei a declarat pentru AFP că "autoritățile competente de anchetă (poliția judiciară vamală, procurorul) trebuie să acționeze".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA