Ancheta Parlamentului European privind scandalul de software de spionaj în Spania s-a încheiat marți, dar, din păcate, a lăsat mai multe întrebări decât răspunsuri și a fost afectată de o lipsă de transparență din partea autorităților spaniole.

CitizenLab, o companie de tehnologie care ajută la detectarea software-ului de spionaj ilegal, a publicat în aprilie 2022 un raport care dezvăluie că 65 de persoane conectate la mișcarea de independență catalană, inclusiv politicieni, jurnaliști și lideri ai societății civile, au fost spionați între 2017 și 2020 cu software-ul de spionaj Pegasus. 

La scurt timp, guvernul spaniol a anunțat că telefoanele prim-ministrului Sanchez și ale ministrului apărării Margarita Robles au fost, de asemenea, ținta Pegasus. 

Fosta șefă a Autorității de Informații a Spaniei (CNI), Paz Estevan, a fost raportată în mai 2022 că a fost spionat, cu autorizare judiciară, 18 dintre cele 65 de persoane, inclusiv actualul președinte catalan Pere Aragonès, când acesta era vicepreședinte, conform El Pais. 

Guvernul spaniol, condus de PSOE (S&D), l-a concediat pe Estevan din funcția de șef al CNI și a negat autorizarea incerceptării liderilor catalani sau cunoașterea acesteia, argumentând că CNI este un organism autonom. 

Apoi, la 20 martie, comisia PE, care investighează Pegasus și alte programe malware, și-a început misiunea de cercetare a faptelor în Spania, unde deputații europeni s-au întâlnit cu victime ale programelor malware, politicieni catalani și actori ai societății civile pentru a include feedback-ul lor în raportul comisiei. 

Singurul oficial guvernamental cu care comisia s-a întâlnit este Pascual Navarro, secretar de stat pentru Uniunea Europeană, care a prezentat deputaților europeni propunerile Spaniei de a reforma legea cu privire la secretele oficiale, în vigoare de 50 de ani, și cadrul legal care guvernează CNI.  

De la "puține, până la nicio informație oficială"

Cu toate acestea, comisia nu a reușit să clarifice întrebările legate de caz, din cauza lipsei de informații și a transparenței din partea guvernului spaniol și a autorităților judiciare. 

"Se pare că este extrem de dificil să stabilim faptele, deoarece primim puține sau nicio informație oficială", a declarat deputata europeană și raportoarea Renew Europe, Sophia In't Veld, într-o conferință de presă marți. 

Deputatul european și președintele comisiei Jeroen Lenaers (PPE) a subliniat că "rămâne o întrebare de ce au avut loc schimbările la lege și înlocuirea președintelui CNI dacă acțiunile organismelor de securitate ale statului au fost legale". 

Eurodeputații spanioli se acuză reciproc

Vizita controversată a început cu un schimb aprins de replici între eurodeputații spanioli, cu europarlamentarii catalani acuzând PSOE (S&D), Partido Popular (PPE), Ciudadanos (Renew) și Vox (ECR) că subminează vizita comitetului. 

Un asistent parlamentar sub protecția anonimatului a declarat pentru EURACTIV că investigația Spaniei a comitetului este "unică" pentru că se confruntă cu o rezistență interpartinică în comparație cu alte state membre. Întrebat de EURACTIV, Jordi Cañas, eurodeputat Renew (Ciudadanos), a negat că ar fi blocat vreodată vizita și acuză europarlamentari catalani că utilizează misiunea ca "propagandă". 

"Nu este posibil să se cunoască exact voturile pe care le-a primit misiunea, deoarece votarea a avut loc în spatele ușilor închise, pentru că este o "problemă administrativă", a declarat un oficial al Parlamentului pentru EURACTIV. 

 PPE nu a răspuns la solicitarea de comentarii a EURACTIV.