Prin faptul că Guvernul subminează politica monetară a Băncii Naționale a Ungariei (MNB), împinge țara într-o criză economică inflaționistă, a afirmat economistul András Simor, într-un interviu acordat ziarului ungar "Népszava".

Potrivit fostului președinte al băncii centrale, Ungaria va putea ajunge la o limită de la care procesele care duc la Huxit nu vor mai fi reversibile.

"Economia mondială și Europa se îndreaptă spre criză. Acesta este un fapt extern pentru Ungaria, dar există un număr semnificativ de factori datorită cărora țara se află într-o situație mai grea ca oricare dintre țările vecine. Rădăcinile problemelor noastre trebuie căutate aici, acasă ... acestea sunt legate în primul rând de politica bugetară și monetară, dar și de politica economică în ansamblu într-un sens mai larg. Ceea ce nu înseamnă că suntem într-o situație catastrofală, nu trebuie să vedem falimentul statului, dar politica economică necesită o ajustare radicală atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Competitivitatea și productivitatea economiei ungare sunt extrem de scăzute în comparație europeană ... Pe de altă parte, echilibrul economiei noastre a slăbit: s-a creat un deficit geamăn foarte puternic, adică deficitul nostru bugetar și balanța de plăți sunt semnificative, și sunt însoțite de o inflație record în Europa. Situația de echilibru poate fi restabilită într-un timp relativ scurt, în schimb dezavantajul nostru competitiv nu poate fi reglementat, deoarece aceste probleme nu sunt produsul politicii economice din ultimele șase luni, ci din anii trecuți", a declarat András Simor.

Referitor la accesarea fondurilor europene, Budapesta crede că această problemă ar putea fi separată de alte chestiuni din Uniunea Europeană.

"Nici nu înțeleg cum cred ei că aceste chestiuni, de exemplu, impozitul minim global sau ajutorul acordat Ucrainei poate fi separat de subvențiile ungare ale UE, atunci când aceiași oameni decid asupra tuturor. Despre Viktor Orbán nu se poate spune că nu are experiență în treburile UE, vom vedea ce se va întâmpla pe 19 decembrie. Indiferent dacă vom avem sau nu acces la fondurile UE, sprijinul UE al Ungariei este foarte instabil. Putem ajunge cu ușurință la o limită când toată lumea va fi atât de săturată de Ungaria încât orice poate fi imaginat", spune economistul ungar.

Întrebat dacă vine Huxit, András Simor a reamintit cum s-a încheiat statutul de membru al FIDESZ în Partidul Popular European:

"A durat ani de zile, FIDESZ-ului i s-au oferit nenumărate oportunități, dar până la urmă situația partidului a devenit de nesuportat. Dacă sunt 27 de țări membre, dintre care 26 vor să meargă în aceeași direcție și există o a 27-a țară care pune obstacole permanent, mai devreme sau mai târziu este eliminată din grup. Mă tem că vom ajungem într-o situație în care nu va mai exista cale de întoarcere. Guvernul se află pe un drum foarte periculos, care nu este încă imposibil de corectat, dar unele dintre dogmele sale trebuie schimbate radical. Ungaria nu poate fi dată afară din UE, dar poate fi revocat dreptul său de vot. Ceea ce este o bombă nucleară, toată lumea încearcă să evite să o folosească. Dar dacă Guvernul sabotează mult funcționarea UE, nu cred că este imposibil ca celelalte state membre să procedeze ca atare. Iar în momentul acesta, îmi este greu să-mi imaginez că Guvernul ungar ar dori să rămână în UE în astfel de circumstanțe". 

Sursa: RADOR