Consiliul Uniunii Europene a autorizat luni Comisia Europeană să aprobe, în numele UE, ”Angajamentul liderilor pentru natură”, pentru a transmite un semnal solidar în direcția sporirii ambiției globale cu privire la biodiversitate.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este autorizată să aprobe angajamentul asumat, cu ocazia unui eveniment organizat de ONU în format virtual la 28 septembrie 2020, în contextul summitului ONU privind biodiversitatea.

”Angajamentul este o declarație voluntară care subliniază faptul că pierderea biodiversității și degradarea ecosistemelor necesită acțiuni urgente și imediate la nivel mondial. El reprezintă o expresie a necesității de a depune eforturi mai susținute pentru a aborda în mod integrat și coerent provocările interconectate constituite de pierderea biodiversității, degradarea terenurilor, degradarea apelor dulci și a oceanelor, defrișările, poluarea și schimbările climatice”, precizează Consiliul.

Este vorba, printre altele, de un angajament de a concentra în jurul biodiversității, climei și mediului în ansamblu atât strategiile de redresare în urma crizei cauzate de pandemia de COVID-19, cât și urmărirea obiectivelor legate de dezvoltare și cooperare la nivel național și internațional.

Scopul este de a garanta că răspunsul la actuala criză sanitară și economică este verde, just și contribuie în mod direct la o redresare mai bună și la realizarea unor societăți durabile.

Autorizarea acordată astăzi este în conformitate cu eforturile în curs ale Consiliului de protejare a biodiversității.

În concluziile sale din 19 decembrie 2019, Consiliul a încurajat UE și statele sale membre ”să aibă în vedere participarea la inițiative mondiale relevante destinate consolidării conștiinței și ambiției la nivel politic în vederea protejării biodiversității, ca de exemplu coaliții foarte ambițioase, să pună urgent în aplicare angajamentele existente și să își asume noi angajamente și, în acest fel, să își intensifice acțiunile de combatere a declinului biodiversității și de inversare a procesului de degradare a ecosistemelor contribuind astfel și la Deceniul Națiunilor Unite pentru refacerea ecosistemelor”.