Statele membre și partenerii sociali s-au angajat, în cadrul unui summit organizat la Porto, să atingă obiectivele sociale ale UE pentru 2030, inclusiv crearea de noi locuri de muncă și reducerea sărăciei.

Astfel, în 2030 cel puțin 78% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani ar trebui să aibă un loc de muncă, iar cel puțin 60% dintre adulți ar trebui să participe anual la cursuri de formare. În plus, numărul persoanelor în risc de sărăcie sau de excluziune socială ar trebui redus cu cel puțin 15 milioane, incluzând cel puțin 5 milioane de copii.

Aceste trei obiective principale pentru 2030 au fost incluse în Planul de acțiune al Comisiei privind Pilonul european al drepturilor sociale și agreate în cadrul Angajamentului social comun de la Porto, transmite Comisia Europeană.

În prima zi a Summitului social de la Porto, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul Antonio Costa, care reprezintă președinția portugheză a Consiliului UE, partenerii sociali europeni și societatea civilă s-au angajat să atingă aceste obiective. Angajamentul include și mențiunea eforturilor pentru a construi o Europă mai favorabilă incluziunii și mai socială.

Toți semnatarii au salutat Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale și s-au angajat mai ferm să transforme principiile acestuia în acțiuni concrete menite să demareze o redresare puternică, echitabilă și generatoare de locuri de muncă.

Summitul de vineri marchează un moment crucial pentru drepturile sociale în Europa, întrucât partenerii sociali și societatea civilă invită șefii de stat sau de guvern din UE să aprobe Planul de acțiune și obiectivele sale principale și să stabilească obiective naționale ambițioase care să poate contribui în mod adecvat la realizarea obiectivelor europene.

„Obiectivele sociale ale Europei trebuie să meargă mână în mână cu obiectivele sale ecologice și digitale. Dorim să ne apropiem de ocuparea integrală a forței, să asigurăm oportunități egale pentru toți europenii într-o economie mai digitală și mai durabilă și ca toți europenii să aibă acces la competențele de care au nevoie”, a spus Ursula von der Leyen.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact socioeconomic profund și de amploare. Până în prezent, răspunsul colectiv al statelor membre și al UE a contribuit la menținerea locurilor de muncă și a mijloacelor de subzistență, precum și la limitarea multora dintre efectele negative ale pandemiei. Cu toate acestea, este probabil ca șomajul și inegalitățile să persiste și chiar să crească, de aceea participanții la conferința la nivel înalt au solicitat liderilor UE să canalizeze resursele acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, se arată în informarea Comisiei.