Le Figaro a identificat aproximativ aproximativ cincisprezece acte recente deosebit de grave, inclusiv amenințări cu moartea.

Multiple acte antisemite pe fundalul conflictului israelo-palestinian au avut loc de vineri, 7 octombrie - când au fost lansate atacurile Hamas în Israel - până duminică, 15 octombrie, a aflat Le Figaro de la o sursă din poliție.

"Din 7 octombrie, de la declanșarea atacurilor teroriste împotriva Israelului, Ministerul de Interne a efectuat 102 rețineri legate direct de acte antisemite sau acte de apologie a terorismului", a anunțat luni ministrul de Interne, Gérald Darmanin.

Printre aceștia, 27 de străini - dintre care 11 se află în prezent într-un centru de detenție administrativă sau în închisoare -, a detaliat ministrul. "Am cerut retragerea sistematică a permiselor de ședere pentru cei care se aflau legal pe teritoriul național", a asigurat Gérald Darmanin. 

Apologia terorismului și amenințări cu moartea

La Paris, în arondismentul 10, un individ a fost arestat vineri pentru "furt și rebeliune" și "remarci cu caracter antisemit și care făcea apologia terorismului". În timpul arestării sale, în urma unui furt într-un magazin, suspectul s-a răzvrătit și i-a amenințat polițiștii cu moartea făcând remarci antisemite și făcând apologia recenterlor atacuri teroriste.

În aceeași zi, în arondismentul 15 al capitalei franceze, a fost arestat seara un individ cu comportament suspect și fișă de cercetare pentru executarea unei pedepse de opt luni de închisoare. Acest individ i-a insultat pe polițiștii care făceau de gardă în fața sediului direcției generale a misiunii Palestina. El s-a uitat în special la steagul palestinian și a spus "îi vom distruge pe toți".

La Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine), un individ băut a fost arestat duminică dimineață pentru "apologie directă și publică a unui act de terorism". Acest bărbat, care se afla cu alte două persoane, i-a amenințat pe câțiva trecători într-un parc local strigând: "Moarte evreilor, o să le dau foc la evrei!".

La Levallois-Perret, tot în Hauts-de-Seine, două persoane au fost arestate în timpul nopții de sâmbătă spre duminică pentru "insulte cu caracter antisemit", "amenințări cu moartea" și "degradarea proprietății private în timpul unei întâlniri". În jurul orei 4:30 a.m., o persoană care purta un lanț de gât cu o Steaua lui David a fost amenințată de cei doi indivizi. "Tu-ți pe mă-ta, evreu nenorocit, du-te acasă, altfel o să te …", i-au spus ei. Cei doi acuzați ar fi strigat apoi "Moarte evreilor", dărâmând ușa unei spălătorii și apoi vandalizând un vehicul parcat.

La Charenton-le-Pont (Val-de-Marne), o comerciantă evreică a depus o plângere duminică pentru "amenințări cu moartea". După ce și-a arătat sprijinul pentru comunitatea evreiască și a anunțat pe rețelele de socializare că va face o donație unei asociații de ambulanță, ea a primit un mesaj pe Instagram, joi, 12 octombrie, în care îi spunea: "Târfă evreică, o să-ți dăm foc".

La Bondy (Seine-Saint-Denis), o femeie de confesiune iudaică a depus vineri o plângere pentru amenințări. Reclamanta a explicat că a primit mai multe SMS-uri de amenințare de la un număr necunoscut. Ea ar fi primit în special următorul mesaj: "Islam, curent, surata 8, versetul 12: Allah este cu voi musulmanii, convertiți-i deci pe necredincioși, dacă Allah aruncă teroare împotriva tuturor celor care refuză islamul. Decapitați-i. Tăiați-le capul celor care refuză să se supună islamului și Allah știe mai bine decât voi".

La Nisa, un bețiv a fost arestat sâmbătă seara și plasat în custodia poliției după ce a strigat în plină stradă "Allah Akbar" și "moarte coloniștilor".

Potrivit informațiilor Le Figaro, suspectul este un marocan în vârstă de 47 de ani, aflat în situație ilegală și cunoscut poliției.

 Amenințări cu atentat 

Vineri după-amiază, Palatul Versailles a fost evacuat în urma unor informații postate pe site-ul "moncommissariat.fr" conform cărora 900 de kilograme de explozibili ar fi fost plasate în incinta monumentului în sprijinul Palestinei în numele Jihadului Islamic. Serviciile de deminare și RAID au efectuat o investigație cu trei câini de detectare a explozivilor.

La Villepinte (Seine-Saint-Denis), sâmbătă, în zona expozițională, a fost găsită o inscripție de amenințare. "Trăiască Palestina, trăiască Hamas, 14/10 16:35 BOOM", indica această inscripție, scrisă cu marker pe ușa unei toalete. Un perimetru de securitate a fost instalat, fiind apoi ridicat la începutul după-amiezii.

Sâmbătă seara, un utilizator de internet s-a conectat la site-ul "moncommissariat.fr" prezentându-se drept "purtătorul de cuvânt al Hamas în Franța". Acest individ a declarat că mai multe bombe au fost ascunse pe Stade de France, precizând, totodată, că dorește "să se pună capăt ocupației Palestinei de către coloniștii israelieni". Acest individ a explicat apoi că "s-a înșelat" și a precizat că au fost ascunse bombe în secția de poliție din Calais.

Inscripții antisemite

La Champigny-sur-Marne (Val-de-Marne), duminică dimineață, la o sală municipală de gimnastică au fost găsite inscripții antisemite. Expresiile "Guvern de jidani, lași și pederaști", "Moarte evreilor" și o svastică au fost vopsite cu spray gri. 

La Fresnes (Val-de-Marne) au fost descoperite sâmbătă dimineața la avizierele unui liceu inscripții antisemite realizate cu vopsea roșie. Poliția a observat două svastici, precum și lozincile "Heil Hitler" și "White power". 

La Montigny-le-Bretonneux (Yvelines), sâmbătă a fost găsită o inscripție scrisă cu spray negru "F... Israel".

La Ploufragan (Côtes-d'Armor), etichetele antisemite au fost descoperite sâmbătă pe semnalizarea unui traseu de drumeții. "Jos evreii sioniști" și "Trăiască Hamas, moarte evreilor", indicau aceste etichete. 

Tentativă de pătrundere într-o sinagogă

La Chevilly-Larue (Val-de-Marne), un bărbat îmbrăcat într-o djellaba, purtând șapcă, a fost văzut de martori încercând să forțeze ușa din față a unei sinagogi, înainte de a fugi pe jos. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA