Apărarea comună nu este o temă nouă pe agenda politică a UE, ea există încă de la Tratatul de la Maastricht (1992), dar a devenit rapid o prioritate incontestabilă de la războiul împotriva Ucrainei până la recenta dezangajare a SUA față de NATO.

Cu toate acestea, este important să ținem seama că majorarea cheltuielilor pentru apărare deturnează resurse din alte domenii importante, cum ar fi statul social, tranziția climatică și știința, pe lângă impactul asupra datoriei publice. De aceea este esențial să explicăm din punct de vedere politic, într-un mod clar și accesibil, necesitatea acestei investiții. scrie „Diário de Notícias” (Portugalia).

Liderii europeni trebuie să le precizeze cetățenilor că întărirea apărării este esențială nu numai pentru prevenirea amenințărilor externe, ci și pentru securitatea și protecția infrastructurilor critice, a modelului politic european și a modului nostru de trai. În afară de aceasta, trebuie să demonstreze că armonizarea forțelor deja existente în statele membre nu este suficientă, deși relevanța sa este incontestabilă.

Investițiile în apărare depășesc producția de arme. După cum a subliniat António Costa în Parlamentul European săptămâna trecută, acestea cuprind tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială și securitatea cibernetică, și are un impact transversal asupra mai multor industrii, de la metalurgie la electronică.

Astfel, fiecare țară UE trebuie să înțeleagă beneficiile pe care această investiție le poate aduce economiei și ocupării forței de muncă și este esențial să se asigure și să se comunice că acest efort va fi descentralizat și poate crea oportunități pentru toate statele membre, cu proiecte promovate în cadrul Cooperării Structurate Permanente (PESCO).

În Portugalia, de exemplu, există întrebări importante la care trebuie să se răspundă. Suntem pregătiți să ne explorăm potențialul în acest sector? Ce centre de cercetare se pot alătura consorțiilor europene? Avem planuri de formare pentru a califica oamenii necesari?

De asemenea, este esențial să ne asigurăm că această investiție promovează o adevărată autonomie strategică europeană, evitând noi dependențe, inclusiv față de SUA. Pandemia și războiul din Ucraina au evidențiat vulnerabilitatea UE și dependența sa de lanțurile de aprovizionare globale, fapt care a condus la aprobarea de măsuri și de pachete de investiții în domenii critice precum inteligența artificială, tehnologiile cuantice, semiconductorii și industrializarea neutră din punctul de vedere al carbonului.

Pe scurt, apărarea Europeană nu se referă doar la arme și la securitatea militară, pentru menținerea păcii; este de asemenea un angajament față de inovare, de independența tehnologică și de autonomia Uniunii. Dacă această investiție în apărare nu va fi planificată cu meticulozitate, nu va fi transparentă și axată pe obiective reale de autonomie strategică, vom risca să perpetuăm, sau chiar să înrăutățim, dezechilibrele din interiorul Uniunii, în loc să construim o Europă cu adevărat suverană și unită, pregătită pentru provocările viitorului.

(Articol de Maria Manuel Leitão Marques, fostă europarlamentară)

Sursa: Rador Radio România